Subiectul pensiilor speciale este departe de a se fi încheiat!
Aleşii locali sunt la un pas să-şi primească pensiile speciale, aşa cum plănuiesc Guvernul Dăncilă în 2019
Aleşii locali ar putea şi ei beneficia de acestea şi totul ar reprezenta un cadou consistent, astfel încât agenții electorali din teritoriu să-şi facă treaba foarte bine pentru alegerile viitoare.
Totul a început în 2019, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Viorica Dăncilă, prin care primarii și viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care au ocupat aceste funcții începând cu anul 1992 primeau drept cadou pensii speciale înaintea alegerilor din anul 2020.
Ordonanța nu și-a produs însă efectele, fiind prorogată de mai multe ori prorogată.
La începutul lunii februarie, Comisia de Muncă din Senat a respins eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. PSD şi UDMR au votat împotriva, PNL s-a abţinut, în timp ce USR a fost singurul partid parlamentar care a insistat pentru eliminarea acestor pensii, atrăgând atenţia că aleşii locali „nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată“.
Senatul este camera decizională în acest caz, aşa că legea are şanse foarte mari să fie votată, iar aleşii locali să se bucure de pensiile speciale. Totul va costa statul român în jur de 120 milioane de euro pe an, scrie Deutsche Welle.
“Pensiile speciale sunt un cadou pregătit din timp pentru aleșii locali”
“Pensiile speciale sunt un cadou pregătit din timp pentru aleșii locali. Partidele vor să se asigure de pe acum că agenții electorali din teritoriu își vor face treaba temeinic pentru alegerile viitoare.
Sigur că propriile afaceri și comisioanele de la afaceriștii de familie le asigură un trai prosper, dar nu strică un fluturaș cu mai multe zerouri din banii contribuabililor pe care să-l primească lună de lună la bătrânețe”, se mai arată în materialul citat.
În tot acest timp, aproape 2 milioane de pensionari din România trebuie să trăiască de la o lună la alta cu o pensie cu puţin peste 1.000 de lei. Evident, multora dintre ei nu le ajung aceşti bani pentru toate cheltuielile şi medicamentele necesare, astfel că ajung să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc pentru a putea face față.
În prezent, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede și modificarea legii pentru sistemul public de pensii, precum și recalcularea tuturor dosarelor de pensii până în primul trimestru al anului viitor.