Tensiunile politice continuă pe marginea subiectului legat de pensiile speciale pe măsură ce ne apropiem de intrarea în vigoare a legii. Ce presupune, de fapt, această lege și cine sunt actorii principali implicați?
De la 1 ianuarie intră în vigoare pensiile speciale pentru primari
Începând cu 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare pensiile speciale pentru primari, viceprimari și președinți de consilii județene. Intrarea în vigoare a legii, care vine la început de an electoral, a stârnit un val de reacții.
Primul aspect care trebuie menționat este fundamentul acestei legi. Conform acesteia, aleșii locali vor beneficia de pensii suplimentare, pe lângă cele de vechime. În acest context, controversele nu au întârziat să apară.
Criticii legii argumentează că aceste pensii creează o inegalitate în societate. Practic împart populația în „oameni onești și muncitori și șmecheri”, după cum a subliniat Anca Dragu, senator USR și fost ministru de Finanțe.
„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a spus Anca Dragu, senator USR și fost ministru de Finanțe, potrivit Europa FM.
Cei din USR cer eliminarea acestor pensii
În rândurile opoziției, voci precum Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, se opun vehement acestei inițiative. Acesta a evidențiat pericolul pe care îl reprezintă aceste pensii pentru bugetul național. El a punctat în acest sens că România se confruntă deja cu probleme financiare.
În plus, poziția sa este susținută și de alți membri ai opoziției, care solicită eliminarea acestor pensii speciale.
„În condițiile în care banii din bugetul României se scurg, în fiecare zi, în cantități impresionante, pe cadouri pe care domnul Ciolacu le face, în condițiile în care Guvernul nu e în stare să explice de unde va avea bani să plătească majorări de pensii, avem situația catastrofală în care putem să vedem o categorie de pensii speciale care apare de la 1 ianuarie, anul viitor”, a transmis Mihail.
El a afirmat că încă de acum doi ani USR a depus un proiect de lege pentru a elimina pensiile speciale ale primarilor. Cu toate acestea el acuză faptul că PNL și PSD au ținut proiectul „la sertar”.
Unii primari apără această lege
Recent, Parlamentul a aprobat o nouă formă a legislației privind pensiile speciale. A fost aduse mici reduceri, însă aceasta nu pare să fi temperat spiritele. Senatorul USR Ștefan Pălărie a criticat și el pensiile „nesimțite”, în special cele din magistratură și sistemul judiciar.
„Să plătească pensiile acelea pensii nesimțite de care am tot vorbit de peste 40.000 de lei pe lună, pensiile specialilor. O parte dintre speciali sunt în magistratură și în sistemul judiciar”, a spus senatorul USR.
Pe de altă parte, unii primari apără această lege. Ei argumentează că plătesc contribuții identice cu ale oricărui cetățean și nu văd de ce nu ar merita o recunoaștere similară cu alte profesii precum medicii sau IT-iștii.