Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a anunţat că se va redeschide exportul de ovine, bovine şi caprine către Turcia. Exporturile au fost suspendate din anul 2018.
România va exporta animale vii și produse de origine animală către Turcia
Printr-un memorandum, Executivul a dat undă verde unui program strategic pentru asigurarea securității și siguranței alimentare în ceea ce privește exporturile de animale vii și produse de origine animală către Turcia. Documentul cuprinde un set de măsuri menite să implementeze un program anual de monitorizare, control și eradicare a scrapiei, inclusiv un plan pentru consolidarea rezistenței ovinelor la această boală. Totodată, vizează și gestionarea eficientă a volumului crescut de activitate ce se va înregistra în urma exportului de bovine, ovine și caprine vii din România către Turcia. Propunerea legislativă urmărește:
- intensificarea inspecțiilor efectuate de către autoritățile sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor din cele 12 județe care sunt declarate fără prezența scrapiei;
- consolidarea activității de control desfășurată de laboratoarele sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru a demonstra și menține statutul de județ fără scrapie;
- sporirea eforturilor de prelevare a probelor și a inspecțiilor în celelalte județe afectate de această boală, în scopul de a promova și extinde exporturile de ovine și caprine vii din întreaga Românie către Turcia;
- direcționarea și alocarea resurselor necesare pentru aceste acțiuni și stabilirea unor centre pilot de colectare în județele Tulcea, Brașov și Olt.
Se deschide o nouă piață de export
Este o nouă realizare pentru fermierii din România deoarece se o nouă piață de export. În ultima perioadă, au fost deschise două noi piețe de export către Algeria pentru crescătorii de ovine, bovine și caprine. Acum, s-a deschis exportul de ovine, bovine și caprine către Turcia. În anul 2018, exporturile către Turcia fuseseră suspendate. După un audit efectuat de către serviciile sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Turcia în anul 2023, au primit un feedback pozitiv. Totuși, redeschiderea exportului a întârziat.
Piața din Turcia este foarte bună pentru fermierii din România. Turcia are nevoie de aproximativ un milion de capete de ovine pentru import. România se află pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ și cantitativ, devenind competitivă pe măsură ce se deschid noi piețe de export.
Vor fi implementate măsuri în perioada imediat următoare pentru combaterea scrapiei, o boală contagioasă. Există 12 județe fără această boală. Exportul de animale către Turcia se va realiza doar din aceste județe.
„Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reuşim să deschidem o nouă piaţă. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, am avem două noi pieţe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine şi caprine …Algeria. În urma vizitei din Turcia, reuşim să deschidem exportul de ovine, bovine şi caprine către Republica Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia.
După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară. Reuşim odată cu vizita în Turcia, ca acest lucru să fie anunţat de către preşedintele Turciei.
Este o piaţă foarte bună pentru fermierii din România. Din discuţiile purtate în şedinţele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ un milion de capete de ovine pentru import. (…) Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ.
Reuşim să devenim competitivi pentru că se deschid noi şi noi pieţe de export. Avem şi unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 judeţe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste judeţe”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, la finalul şedinţei de guvern de joi, 23 mai 2024.