Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova a fost lansat la Chișinău
O nouă platformă de cooperare, numită Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova (PDDRRM), a fost lansată la Chișinău. Sorin Chiriță, președintele PDDRRM, a subliniat că acest eveniment creează oportunități pentru generarea de idei, inițiative și parteneriate noi între antreprenorii din România și Republica Moldova.
Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței „Cooperare Economică Transfrontalieră” și a adunat participanți de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv asociații patronale, camere de comerț, oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.
Constituirea PDDRRM a fost realizată anterior la București, conform unui comunicat de presă transmis joi de organizație.
Din partea oficialităților Republicii Moldova, au participat Victor Parlicov, ministrul Energiei, Grigorie Stratulat, secretar de stat la Ministerul Mediului, și Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.
Ministrul Parlicov a subliniat importanța dezvoltării durabile, evidențiind conexiunile infrastructurale realizate în ultimii ani, care asigură securitatea energetică și suveranitatea Republicii Moldova. Aceste realizări oferă, de asemenea, investitorilor garanția unui acces stabil la energie în această regiune, conform comunicatului.
Trecerea Prutului reprezintă un moment crucial, spune Sorin Chiriță
Sorin Chiriță, președintele PDDRRM, a subliniat că „trecerea Prutului” reprezintă un moment crucial care deschide noi orizonturi, generând idei, inițiative și parteneriate noi pentru antreprenorii din România și Republica Moldova. El a menționat că sinergia dintre antreprenorii din cele două țări va atrage investiții străine și fonduri de dezvoltare și va crea oportunități suplimentare pentru colaborarea în realizarea unor proiecte majore în alte state.
Mihai Stratan, prim-vicepreședintele Patronatului și coordonatorul acestuia la Chișinău, a mulțumit pentru interes participanților la eveniment. În acest context, el a remarcat că ”podurilor de flori” a depăşit etapa ”podurilor de vorbe” şi a ajuns la faza practică, cea a ”podurilor de fapte”, a realizării unor strategii durabile de dezvoltare şi a proiectelor comune.
În cadrul evenimentului, s-au desfășurat discuții despre colaborarea economică dintre România și Republica Moldova, oportunitățile de investiții transfrontaliere, dezvoltarea infrastructurii conexe, eficiența energetică, agricultura durabilă și atragerea fondurilor europene.
Lansarea Patronatului pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova a fost primită cu apreciere și de Ambasada României la Chișinău.