Niger, Mali și Burkina Faso au creat confederația statelor din Sahel

Regimurile militare din Niger, Mali și Burkina Faso au marcat sâmbătă divorțul lor de restul Africii de Vest prin semnarea unui tratat de constituire a unei confederații între ele, transmite France24.

Liderii militari care guvernează Burkina Faso, Mali și Niger au intrat într-o nouă „confederație” sâmbătă, semnând un tratat în timpul primului lor summit la Niamey, după ce au rupt legăturile cu un bloc vest-african existent.

Șefii celor trei țări, care au preluat puterea prin lovituri de stat în ultimii ani, „au decis să facă un pas înainte către o mai mare integrare între statele membre” și „au adoptat un tratat de înființare a unei confederații”, au afirmat aceștia într-o declarație la sfârșitul summitului de sâmbătă.

„Confederația statelor din Sahel”, care va folosi acronimul AES, va grupa aproximativ 72 de milioane de persoane.

În ianuarie, cele trei țări au anunțat că părăsesc Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), o organizație pe care o acuză că este manipulată de Franța, fostul lor conducător colonial.

Cooperare mai strânsă cu Rusia

Toate cele trei țări și-au rupt legăturile militare și de apărare cu Franța, căutând o cooperare mai strânsă cu Rusia.

Generalul Abdourahamane Tiani, șeful guvernului militar din Niger, a declarat în deschiderea summitului că „poporul nostru a întors irevocabil spatele ECOWAS”.

Relațiile dintre ECOWAS s-au deteriorat după lovitura de stat din iulie 2023 care l-a adus pe Tiani la putere, când ECOWAS a impus sancțiuni și chiar a amenințat că va interveni militar pentru a-l restaura pe președintele înlăturat, Mohamed Bazoum.

Sancțiunile au fost ridicate în februarie, dar relațiile dintre cele două părți rămân înghețate.

ECOWAS organizează duminică, la Abuja, un summit al liderilor, pe a cărui agendă se va afla chestiunea relațiilor cu AES. Țările AES au creat în martie o forță militară comună pentru a combate grupările jihadiste care le atacă în mod regulat teritoriul.

Sâmbătă, ele au vorbit, de asemenea, despre „mutualizarea” abordării lor în sectoare strategice precum agricultura, apa, energia și transporturile. De asemenea, au cerut ca limbile indigene să fie mai bine puse în evidență în mass-media locale.