Banca Națională a Poloniei (NBP), cunoscută și sub numele de Narodowy Bank Polski, a devenit cel mai mare cumpărător comun de aur dintre băncile centrale în al doilea trimestru al anului 2024, la relație cu India, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. Asta după ce NBP a cumpărat aproximativ 19 tone de metal prețios.

Glapinski afirma la începutul acestui an că banca centrală vrea să se asigure că aurul reprezintă 20% din rezervele sale.

În prezent, aurul reprezintă aproximativ 14,7% din rezervele BNP, scrie Euronews.

lingouri de aur
SURSA FOTO: Dreamstime

Rezervele de aur ale Poloniei au crescut la 377,4 tone

Grzegorv Dróżdż, analist de piață la Conotoxia, a declarat:

„La sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, rezervele de aur ale Poloniei au crescut la 377,4 tone. Începând cu luna aprilie a acestui an ritmul achiziționării lingourilor, deținute în principal la Banca Angliei, a depășit chiar și cele mai mari economii ale lumii.”

În al doilea trimestru al anului, prețul aurului a depășit nivelul record de 2.500 de dolari (2.249,26 euro) pe uncie.

Acest lucru a condus la o serie de speculații privind aurul ca investiție bună în acest moment. În plus, multe bănci centrale au început să-ș consolideze rezervele de metal prețios în ultima vreme.

De ce băncile centrale cumpără tot mai multe lingouri de aur?

Unul dintre principalele motive pentru care băncile centrale se aprovizionează mai mult cu aur este acela de a-și putea diversifica rezervele pentru a se proteja în fața incertitudinii macroeconomice și a șocurilor geopolitice.

Acest lucru se datorează faptului că, din punctul de vedere al volatilității economice și geopolitice, când prețurile valutare și ale altor active pot fluctua, aurul este considerat un activ refugiu și o acoperire împotriva inflației.

Performanța relativ stabilă a aurului în perioadele de criză, precum și calitățile sale de acoperire împotriva inflației sunt factori determinanți în decizia băncilor centrale de a achiziționa aur. De asemenea,  este o modalitate eficientă de diversificare a portofoliilor băncilor centrale, fără risc de nerambursare.

Totodată, aurul poate fi folosit ca garanție valoroasă și ca instrument de politică. În unele cazuri, aurul poate ajuta și țările care se confruntă cu sancțiuni internaționale, cum ar fi Rusia, să le evite.

Acest lucru, la rândul său, stimulează aceste țări să cumpere mai mult aur și să-l folosească pentru a-și menține lichiditățile, în cazul în care alte mijloace de finanțare sunt blocate sau dificil de accesat.

Polonia
Steag Polonia / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Reducerea dependenței de dolarul american

Nu în ultimul rând, băncile centrale cumpără mai mult aur pentru a-și ajuta țările să reducă dependența de monedele dominante la nivel global, cum ar fi dolarul american.

Potrivit World Gold Council, cererea de aur a băncii centrale a Poloniei a ajuns la 183 de tone în al doilea trimestru al anului, o creștere de 6% față de anul trecut, dar o scădere de 39% față de trimestrul precedent.

În afară de Banca Națională a Poloniei, Banca Indiei și Banca Centrală a Turciei continuă să cumpere aur, adăugându-și câteva tone la rezervele lor, în al doilea trimestru al anului. Banca Centrală a Turciei a cumpărat doar în acest an 45 de tone de aur.

Iordania, Qatar, Rusia, Uzbekistan, Kârgâzstan, Irak și băncile centrale ale Republicii Cehe au cumpărat, de asemenea, cantități semnificative de aur.

Prețul aurului, o creștere impresionantă de la începutul anului

Prețul aurului a cunoscut o creștere impresionantă de la începutul anului, de la aproximativ 2.020 de dolari pe uncie în luna februarie, până la aproape 2.430 de dolari pe 21 mai.

De atunci, prețul a trecut printr-o corecție, însă, în ultima lună s-a stabilizat în jurul valorii de 2.300 de dolari pe uncie troy (31,1034768 grame).

Potrivit celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului (WGC), pentru primul trimestru al acestui an, cererea globală de aur, inclusiv achizițiile extra-bursiere (OTC), a fost de 1.238 de tone.