O nouă scădere pentru indicele ROBOR, care rămâne sub pragul de 8%. Date oficiale BNR

rate la banci afaceri economie inflatie robor

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Anunţ extrem de important pentru românii cu rate la bănci! Acestea sunt cele mai noi date prezentate de BNR cu privire la evoluţia principalilor indici ROBOR. Ce valori au înregistrat marţi, 16 august, indicii ROBOR la trei, şase şi douăsprezece luni?

Cele mai noi informaţii venite din partea Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la indicii ROBOR!

O nouă scădere înregistrată pentru indicele ROBOR la trei luni

Astfel, potrivit datelor prezentate de Banca Centrală, indicele ROBOR la trei luni a fost cotat marți, 16 august, la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%.

Indicele ROBOR la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut şi el, iar cel la 12 luni a rămas constant

O scădere mică a fost înregistrată şi în cazul indicelui ROBOR la 6 luni, care este folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 8,12%, de la 8,13% cât era în ultima şedinţă.

Cât priveşte indicele ROBOR la 12 luni, acesta a rămas neschimbat, fiind cotat la valoarea de 8,27%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară

Recent, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, critica băncile comerciale din România, care „au cam sărit calul cu ROBOR-ul”.

„Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%.

Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight.

Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul.

S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze.

Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme”, a explicat Mugur Isărescu pe 9 august.