Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a elaborat o nouă schemă de ajutor de stat care promovează dezvoltarea regională prin sprijinirea investiţiilor, cu un buget maxim de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul instituției.
Bugetul anual maxim al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, iar numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 150.
"Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita bugetului anual alocat schemei. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2023, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei. Prezenta schemă este inclusă în Programul 'Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii' din cadrul bugetului Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale. Emiterea acordurilor pentru finanţare şi plata ajutorului de stat aprobat în baza prevederilor prezentei scheme se realizează cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program", precizează proiectul de act normativ, citat de Agerpres.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, prin iniţierea acestui act normativ 'se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export'.
MFP a derulat, pe parcursul perioadei 2007 – 30 iunie 2014, Programul Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale, sub formă de granturi. Astfel, au fost instituite 5 scheme de ajutor de stat, având ca scop dezvoltarea şi modernizarea IMM-urilor, susţinerea acelor proiecte de investiţii de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoare de activitate de vârf care constituie o sursă a unui transfer de tehnologie semnificativ, dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii care utilizează tehnologii noi şi creează locuri de muncă, favorizarea extinderii şi diversificării activităţilor economice ale întreprinderilor situate în regiunile cel mai puţin favorizate, obţinerea unui efect multiplicator în economie, prin antrenarea şi a altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.
Pe total scheme de ajutor de stat, în perioada 2007 – 30 iunie 2014, Ministerul Finanţelor Publice a emis acorduri pentru finanţare în valoare de peste 738 milioane euro pentru susţinerea proiectelor de investiţii în valoare de peste 2,4 miliarde euro, care au generat aproximativ 23.000 de noi locuri de muncă.
Ajutorul de stat acordat acestor companii va fi returnat prin contribuţii directe la bugetul general consolidat şi bugetele locale pe perioada implementării investiţiilor şi cinci ani de la finalizarea acestora.