„România nu își mai permite o nouă stare de urgență. Cine vrea, cine ar face lucrul ăsta, înseamnă că s-a sinucis politic pentru următorii zece ani. România nu își permite niciun fel de stare. Și cu starea de alertă deja România este într-o zonă în care economia s-a dus foarte puternic în jos. Pentru că, aici este problema pe care nu o înțeleg… Spre exemplu Florin Cîțu cred că nu înțelege că dacă am închis economia de consum am închis România. Noi nu suntem economie de producție cum sunt nemții, italienii. La ei fabricile merg în continuare chiar dacă au închis una, alta.
La noi serviciile sunt pe primul loc, consumul populației, mall-urile. Când ai făcut restricții sau faci restricții pe această zonă, pe orizontală tu faci un blocaj total. Rămânem cu acea mică producție industrială care de fapt un loan industrial pe care îl practicăm dar nu ajută foarte mult în economie. Deci nu la orice stare. Cred că și președintele, se vede foarte clar în mesajele lui că nu va mai lua niciodată această măsură pe acest subiect. Dacă vine altceva… Doamne ferește, dar pe COVID nu”, este de părere analistul economic Adrian Câciu.
Potrivit unor surse politice, Orban trebuie să se decidă în zilele următoare dacă preelungește starea de alertă sau dacă le va impune românilor restricții și va veni cu starea de urgență. Guvernul ia în calcul această ultimă variantă după ce specialiştii în sănătate sunt de părere că sunt necesare restricţii mai dure în privința răspândirii Covid-19, mai ales că tot mai mulți români au ajuns să nu mai respecte măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară.
Dacă va fi nevoit să împună din nou starea de urgenţă, Orban ia în calcul să facă acest lucru doar în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat.
Astfel, românii din zonele cele mai afectate ar putea fi obligați să accepte măsurile severe de izolare care au existat în luna martie.