Schimbare de strategie la fundația lui Soros
Open Society Foundations (OSF), organizația caritabilă fondată de miliardarul George Soros, intenționează să își retragă sau să pună capăt unei mari părți a activității sale în Uniunea Europeană, pe măsură ce își mută atenția către alte părți ale lumii, potrivit unui e-mail intern consultat de Reuters.
Decizia înseamnă că organizația caritabilă se va îndepărta de activitatea legată de afacerile interne europene, în contextul unor probleme globale mai mari, potrivit e-mailului trimis angajaților.
„În cele din urmă, noua direcție strategică aprobată prevede retragerea și încetarea unei mari părți din activitatea noastră actuală în cadrul Uniunii Europene, mutând atenția și alocarea resurselor către alte părți ale lumii.
Această schimbare nu este o reflecție asupra activității anterioare și a numeroaselor contribuții ale personalului de-a lungul anilor, ci mai degrabă o decizie orientată spre viitor, înrădăcinată în oportunitățile viitoare de a avea un impact semnificativ”, se arată în document.
Fundația a anunțat în iunie că finanțistul în vârstă de 93 de ani, George Soros, va ceda fundația sa de 25 de miliarde de dolari fiului său Alex, iar în iulie a dezvăluit planurile de a concedia 40% din personalul său global, în cadrul unei schimbări strategice.
Sprijin pentru proiectul european
E-mailul intern nu a detaliat modul în care organizația caritabilă își va schimba finanțarea, dar un purtător de cuvânt a declarat că grupul va continua să susțină grupurile societății civile din Europa, inclusiv pe cele care lucrează în domeniul afacerilor externe ale UE, menținând totodată sprijinul pentru comunitățile europene de romi.
„Fundația Open Society Foundations își schimbă modul de lucru, dar familia mea și OSF au sprijinit de mult timp și rămân ferm angajate în proiectul european”, a transmis Alex Soros, președintele Open Society Foundations, într-o declarație transmisă sursei citate.
George Soros, un evreu maghiar care a emigrat după cel de-al Doilea Război Mondial, și-a făcut averea în Statele Unite și a sprijinit pentru mult timp grupuri care promovează valorile liberale, democratice și de deschidere a frontierelor în Europa de Est. El a câștigat în mod faimos peste 1 miliard de dolari în urma unui pariu din 1992 împotriva lirei sterline.
Organizația, care direcționează o sumă estimată la 1,5 miliarde de dolari pe an la nivel global, va continua, de asemenea, să finanțeze programe în Europa, inclusiv în Ucraina, Moldova, Kârgâzstan și Balcanii de Vest prin intermediul fundațiilor naționale, a declarat purtătorul de cuvânt al Open Society Foundations.
„Noul model va face ca majoritatea granturilor noastre să fie organizate în jurul unor oportunități specifice de impact, care vor fi stabilite în lunile următoare. Activitatea noastră în Europa a fost întotdeauna un ansamblu în evoluție, iar aceste noi schimbări nu fac excepție de la această tendință pe termen lung”, a precizat purtătorul de cuvânt.