În cadrul acestui eveniment, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au discutat despre măsurile de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus luate de statele membre în această perioadă și au realizat o evaluare a mecanismelor existente de răspuns la nivel european cu privire la această nouă amenințare.
Limitarea răspândirii COVID-19
Statele membre UE, precum și reprezentanții instituțiilor europene, cei ai OMS, EMA și ECDC au subliniat importanța coordonării, colaborării și schimbului de informații între statele blocului comunitar, în vederea unui răspuns unitar pentru limitarea răspândirii COVID-19. În prezent, în spațiul european sunt confirmate peste 4000 de cazuri cu noul coronavirus și toți oficialii UE au fost de acord că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecție pentru personalul medical și substanțe dezinfectante necesare unităților sanitare, dar și impunerea unor restricții în ceea ce privește mobilitatea populației.
Este nevoie de diseminarea continuă a informațiilor către populație privind situația existentă și măsurile de prevenire. În acest moment, nu există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente la nivel european.
Dezbateri importante din perspectivă politică și strategică
“Pe agendă am avut dezbateri importante din perspectivă politică și strategică în ceea ce privește răspunsul sistemelor de sănătate europene la noul coronavirus COVID-19. La fel ca și celelalte state membre, România aplică măsurile necesare pentru limitarea infecțiilor cu noul COVID -19. Rămânem, în continuare, vigilenți cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, EMA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni la cel mai înalt nivel”, a declarat ministrul Victor Costache.
În intervenția susținută în timpul Reuniunii, ministrul Costache a subliniat că, în cadrul pregătirii pentru gestionarea situației epidemiologice determinată de amenințarea COVID – 2019, la nivel național au fost stabilite 4 scenarii de intervenție în funcție de evoluția epidemiologică, cu măsuri concrete pentru fiecare etapă a unei posibile pandemii. În primele 2 scenarii sunt instituite măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor, cu accent pe depistare activă și monitorizarea persoanelor care se întorc din zonele afectate.
Transmiterea susținută pe scară largă
În cazul în care pe teritoriul țării se va identifica transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate vor fi aplicate un alt tip de măsuri prevăzute în scenariile cele mai severe.
“Romania a reușit în această perioadă să ia masurile necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19 . Susținem acțiunile întreprinse la nivelul Comisiei UE și a celorlalte instituții europene”, a mai spus ministrul Sănătății În marja Reuniunii, ministrul Victor Costache a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran. Cei doi oficiali, au convenit o viitoare colaborare în domeniu.