O nouă subvariantă, BF.7, a fost recent identificată drept varianta principală care se răspândește acum în China, contribuind la o creștere semnificativă a infecțiilor cu COVID în această țară. Deși datele din China despre caracteristicile acestei noi subvariante sunt îngrijorătoare, BF.7 nu pare să fi ajuns și în alte zone ale lumii, potrivit Livescience.
BF.7 are cea mai puternică capacitate de infectare
BF.7 este o nouă versiune a coronavirusului SARS-CoV-2, care provoacă o creștere a infecțiilor în China. Rapoartele din China indică faptul că BF.7 are cea mai puternică capacitate de infectare, dintre toate subvariantele Omicron de până acum, fiind mai transmisibilă decât altele și având o perioadă de incubație mai scurtă. Noua subvariantă are o capacitate mai mare de a infecta persoanele care au a avut o infecție anterioară cu COVID sau au fost vaccinate.
Rata mare de transmitere a BF.7 provoacă dificultăți în controlul epidemiei în China
Se crede că BF.7 are un R0, sau un număr de reproducere de bază, de la 10 la 18,6. Practic, asta înseamnă că o persoană infectată va transmite virusul la o medie de 10 până la 18,6 alte persoane. Cercetările au arătat că Omicron are un R0 mediu de 5,08.
Rata mare de transmitere a BF.7 cauzează dificultăți semnificative în controlul epidemiei în China. Simptomele unei infecții cu BF.7 sunt similare cu cele asociate cu altor subvariante ale Omicron, în principal simptome respiratorii.
Care sunt simptomele noii subvariante
Pacienții pot avea febră, tuse, dureri în gât, secreții nazale și oboseală, printre alte simptome. De asemenea, unele persoane pot avea probleme gastrointestinale, cum ar fi vărsături și diaree. BF.7 poate provoca boli mai grave la persoanele cu un sistem imunitar mai slab.
BF.7 poartă o mutație specifică
Pe măsură ce varianta Omicron a evoluat, s-a observat apariția unor noi subvariante, mai capabile să se sustragă imunității date vaccinare sau de infecția anterioară. Iar BF.7 nu este diferită.
BF.7 poartă o mutație specifică, R346T, în proteina spike a SARS-CoV-2 (o proteină de la suprafața virusului care îi permite să se atașeze și să infecteze celulele noastre). Această mutație, care există și în subvarianta BF.7, a fost asociată cu creșterea capacității virusului de a se sustrage anticorpilor neutralizanți generați de vaccinuri sau de infecția anterioară.
Unde a fost detectată până acum
Subvarianta BF.7 a fost detectată în mai multe țări, inclusiv în India, SUA, Marea Britanie și în mai multe țări europene – Belgia, Germania, Franța și Danemarca. În ciuda caracteristicilor imuno-evazive ale BF.7 și a semnelor îngrijorătoare cu privire la creșterea sa în China, varianta pare să rămână destul de stabilă în altă parte. De exemplu, în SUA, s-a estimat că a reprezentat 5,7% din infecțiile înregistrate până pe 10 decembrie, în scădere față de 6,6%, cu o săptămână în urmă.