O noua subvariantă Omicron a apărut în SUA și în Marea Britanie. Cât de periculoasă este

bacterii gripa aviară

SURSA FOTO: Dreamstime

Nici nu s-a instalat bine toamna, că o nouă subvariantă a variantei Omicron, BA.4.6, începe să câștige teren în SUA, dar și în Europa, în Marea Britanie.

Noua subvariantă reprezintă mai mult de 9% din cazurile noi din ambele țări. Dar BA.4.6 a fost detectată și în alte țări și specialiștii se tem că va crește numărul infectărilor, potrivit EconomicTimes.

BA.4.6 este un descendent al variantei BA.4, care a fost detectată pentru prima dată în ianuarie, în Africa de Sud, iar de atunci s-a răspândit în întreaga lume, în paralel cu o altă subvariantă a Omicron – BA.5.

BA.5 era a treia subvariantă majoră a Omicron – a treia variantă majoră a virusului, după Alpha și Delta. BA.1, prima subvariantă Omicron, a devenit dominantă la sfârșitul anului trecut, înlocuind Delta.

BA.4.6 ar putea fi o variantă recombinantă

Nu se știe clar cum a apărut subvarianta BA.4.6, dar este posibil să fie o variantă recombinantă. Recombinarea se produce atunci când două variante diferite ale SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) infectează aceeași persoană, în același timp.

Se pare că subvarianta BA.4.6 va fi similară cu BA.4 în multe privințe, deși se pare că poartă o mutație a proteinei Spike – proteina de la suprafața virusului care îi permite să intre în celulele umane, evitând protecția dată de vaccinuri.

Ca și varianta Omicron, și subvarianta BA.4.6 poate să provoace o formă mai puțin severă a bolii și mai puține decese, sunt de părere experții. De asemenea, subvariantele Omicron tind să fie mai transmisibile decât variantele anterioare.

Severitate, infecțiozitate și evaziune imunitară

Din fericire, așa cum s-a văzut în ultimul an, infecțiile cu varianta Omicron provoacă boli mai puțin grave, decât variantele anterioare. S-ar putea ca acest lucru să fie valabil și pentru noua subvariantă BA.4.6. Până acum nu au existat rapoarte că această subvariantă provoacă simptome grave ale bolii.

Se știe însă că subvariantele Omicron tind să fie mai transmisibile decât variantele anterioare. De asemenea, BA.4.6 pare că se poate sustrage mai bine anticorpilor generaţi în urma infectării anterioare sau vaccinării, decât BA.5, varianta dominantă în prezent.

Vaccinul Pfizer adaptat pentru subvariantele Omicron, autorizat de EMA

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a recomandat zilele trecute autorizarea versiunii actualizate a vaccinului Pfizer care vizează subvariantele Omicroan BA.4 și BA.5 ca doză de rapel. Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 este recomandat pentru utilizarea pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani, a informat Reuters.

„Această recomandare va extinde și mai mult arsenalul de vaccinuri disponibile pentru a proteja oamenii împotriva COVID-19, pe măsură ce pandemia continuă și sunt anticipate noi valuri de infecții în sezonul rece”, arată un comunicat al EMA.

La începutul lunii, EMA a aprobat atât vaccinurile actualizate Pfizer-BioNTech, cât și cele de la Moderna pentru subvarianta BA.1.