Preşedintele american Barack Obama a anunţat recunoaşterea oficială de către Statele Unite a noului stat Sudanul de Sud. ‘Sunt mândru să declar că Statele Unite recunosc oficial Republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent începând cu această zi, 9 iulie 2011’, a declarat preşedintele într-un comunicat, citat de AFP.

La rândul ei, China, a anunţat că recunoaşte Republica Sudanului de Sud şi că va stabili legături diplomatice cu noul stat, relatează agenţia Xinhua.

‘Guvernul Republicii Populare Chineze anunţă că recunoaşte Sudanul de Sud şi că va stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu noul stat’, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al ministerului chinez de externe.

În Marea Britanie, anunţul a fost făcut într-un comunicat de premierul David Cameron. ‘Regatul Unit este mândru (…) că se află printre primele state care recunosc independenţa Sudanului de Sud. Primim Sudanul de Sud în comunitatea naţiunilor şi vom consolida şi mai mult legăturile dintre Regatul Unit şi Sudanul de Sud în următoarele luni şi ani’, se spune în comunicatul citat de AFP.
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" id="ep" height="374" width="416"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="movie" value="https://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/07/09/elbagir.south.sudan.challenges.cnn" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="https://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/07/09/elbagir.south.sudan.challenges.cnn" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" wmode="transparent" height="374" width="416"></embed></object>
China a fost unul dintre primele state care au recunoscut independența Sudanului de Sud, și datorită intereselor pe care le are în Africa.
Nici nu s-au terminat festivitățile de marcare a independenței, că a și fost publicat deja un anunț al Chinei prin care aceasta și-a exprimat dorința
 de "a ajuta" noua țară să-și gestioneze cât mai bine resursele petroliere. 
Astfel, chinezii au pregătit deja 30 de experți în domeniul petrolului, pe care îi poate trimite în orice moment în Sudanul de Sud pentru a realiza o serie de "traininguri" cu autoritățile noului stat dar și cu studenți, privind rezervele de petrol.
Ambasadorul chinez în Sudanul de Sud a declarat deja că dorește ca țara sa să coopereze cu noul stat în domeniul agriculturii, infrastructurii și energiei.
Proiectul aparține China Engineering and Construction Corporation, în colaborare cu China National Petroleum Corporation și South Sudan’s Ministry of Energy and Mining. 
Aproximativ 75% din totalul rezervelor de petrol revin Sudanului de Sud, însă conducetele sunt localizate în partea de nord a fostei republici Sudan, ceea ce înseamnă că noul stat va trebui să-și gestioneze rezervele și, așa cum a remarcat presa chineză, "sudanezii de sud nu au experiența necesară" pentru a-și gestiona singuri resursele.