UPDATE 09.00: Serviciile secrete din Ucraina spun că Belarusul este pregătit să intre în război
Serviciile secrete ucrainene sugerează că statul Belarus este „poate pregătit să participe direct” la invazia Rusiei în Ucraina, „pe lângă faptul că le permite ruşilor să folosească teritoriul ţării şi să treacă graniţa” în Ucraina, a declarat un oficial al guvernului ucrainean pentru CNN.
O a doua sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că, pe lângă informaţiile comunicate de serviciile secrete ucrainene, administraţia Biden a transmis Kievului că Belarus se pregăteşte să invadeze. Informaţiile emise de serviciile secrete ucrainene vin pe fondul discuţiilor stabilite luni între Rusia şi Ucraina, la graniţa cu Belarus.
Belarus este un aliat al Rusiei, iar trupele ruseşti trec graniţa Belarusului pentru a intra în Ucraina. Oficiul Preşedintelui Ucrainei a anunţat că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, l-a sunat duminică pe omologul său ucrainean.
„Politicienii au convenit că delegaţia ucraineană se va întâlni cu delegaţia rusă fără condiţii prealabile la graniţa ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat”, a transmis Biroul Preşedintelui.
Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că trupele bieloruse s-ar putea alătura invaziei „dacă va fi necesar”.
Știre inițială:
Situația din Ucraina ar putea să se complice serios în următoarele ore, asta după ce s-a aflat că Belarus ar putea să intre de luni, 28 februarie, în război alături de Rusia, trimițând soldaţi pe teritoriul țării vecine.
Rusia atrage și Belarusul în invazia Ucrainei
Astfel, după mai multe zile fără progrese semnificative în invazia Ucrainei, liderul rus Vladimir Putin este pe cale să îl atragă și pe aliatul său din Europa, președintele Aleksandr Lukaşenko, în conflictul armat din Ucraina. Publicația Kyiv Independent transmite că paraşutiştii din Belarus ar putea fi desfăşuraţi în Ucraina încă de luni dimineaţă, potrivit Mediafax.
Conform surselor citate, decizia ar fi fost luată deja. Astfel, începând cu dimineaţa zilei de luni, 28 februarie, primul avion Il-76 ar urma deja să decoleze. Acesta va transporta paraşutişti din Belarus care vor fi desfăşuraţi împotriva Ucrainei în invazie.
Forţele armate ale Belarusului includ aproape 45.000 de militari şi se crede că cei desfăşuraţi în Ucraina ar putea fi trimişi în zona Kievului sau Zhytomyr, acolo unde liderul rus vrea să pună mâna pe capitală.
Operațiunea ar putea fi totuși amânată
Totuşi, este posibil ca operaţiunea să fie amânată având în vedere că luni dimineaţă au loc negocieri între Rusia şi Ucraina în apropiere de graniţa dintre Belarus şi Ucraina. Zvonurile privind implicarea oficială a Belarusului în război au început să circule duminică, în a patra zi a război, în urma unui raport prezentat cercurilor diplomatice de către jurnalişti de opoziţie din ţara condusă de Alexander Lukaşenko. Până acum, Belarus a permis folosirea teritoriului său pentru plasarea de trupe şi pentru facilitarea unui atac asupra Ucrainei din Nord, dar nu a trimis soldați.
Belarus și-a dat acordul prin referendum pentru amplasarea de arme nucleare pe teritorul său
O altă informație teribilă se referă la faptul că referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut, anunță BBC. Astfel, fostul stat sovietic şi actualul aliat al Rusiei a deschis drumul prin care Belarusul va putea să să obţină arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990. Mai mult, Alexander Lukaşenko va rămâne în funcție până în 2035, tot în urma acestui referendum.
Între anii 1994 şi 1996, fostele state sovietice Belarus, Ucraina şi Kazahstan au convenit să renunţe la armele nucleare în schimbul asigurărilor de securitate, asigurări care acum au fost încălcate. Prin această modificare recentă a Constituţiei, armamentul nuclear urmează să fie instalat în Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a lui Vladimir Putin în Ucraina, în pofida faptului că pozează ca mediator în acest conflict armat teribil.