Epoca de optimism diplomatic a Israelului progresează, statul evreu obținând săptămâna trecută recunoașterea din partea Marocului, în Africa de Nord, și în weekend din partea Bhutanului, în Asia de Sud. Acest regat himalaian cu o populație preponderent budistă mai mică de 1 milion poate că nu e tocmai o forță geostrategică, dar normalizarea relațiilor cu el demonstrează că noua anvergură diplomatică a Israelului se întinde și dincolo de Golful Persic.
Spre deosebire de Acordurile Abrahamice care implică Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan și Maroc, cel cu Bhutan nu a fost mediat de SUA. Acordul a fost semnat în India. Totuși, premierul israelian Benjamin Netanyahu a scris pe Twitter că recunoașterea țării sale de către Bhutan reprezintă „un rod suplimentar al acordurilor de pace”, după cum transmite The Wall Street Journal.
E totodată și rodul influenței economice și strategice pe care Israelul o are în Asia de Sud. Comerțul Indiei cu Israelul – inclusiv cel cu armament – crește constant, odată cu economia ei, iar relațiile premierului Narendra Modi cu dl Netanyahu sunt calde. Bhutanul este un partener apropiat al Indiei, iar China și-a intensificat contestările de-a lungul frontierelor regatului.
SUA încearcă să contrabalanseze influența Chinei în Eurasia
Un efect profitabil pentru SUA al Acordurilor Abrahamice este faptul că ele promit o creștere a investițiilor statelor arabe bogate în tehnologia israeliană, ceea ce va duce la dislocarea capitalului chinez. Dacă acordul Bhutan-Israel va consolida și mai mult relațiile Israel-India, și acest lucru va fi favorabil pentru SUA, care încearcă să contrabalanseze influența Chinei în Eurasia.
Când Joe Biden va prelua frâiele diplomației privind Orientul Mijlociu, el va dialoga cu un Israel cu o poziție strategică mult mai puternică decât atunci când el s-a aflat ultima oară la Casa Albă. El afirmă că intenționează să lucreze pornind de la progresul realizat de administrația Trump în relațiile Israelului cu lumea arabă, iar un articol din noiembrie specula că Arabia Saudită amână recunoașterea Israelului în speranța că se va putea folosi de ea ca pârghie pentru a-și îmbunătăți relațiile cu administrația Biden.
Va profita dl Biden de șansa acestei potențiale victorii politice? Marea întrebare este dacă el și echipa sa pricep noul peisaj din Orientul Mijlociu și rolul jucat de Israel în cadrul acestuia sau vor prefera să revină la abordarea eșuată a administrației Obama de a neglija aliații SUA [din regiune – n.trad.] și a se apropia de Iran.