A fost impusă o taxă nouă pentru românii rezidenți în Italia

An Nou, taxă nouă. Italia a implementat o taxă anuală de 2.000 de euro (aproximativ 10.000 de lei) pentru anumiți rezidenți străini, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor incluse în legea bugetului pentru anul 2024.

Aceste reglementări au devenit active începând cu ianuarie 2024, fiind incluse în legea bugetului guvernului italian aprobată la finalul lui decembrie 2023.

Taxa minimă se aplică rezidenților străini care, deja, își plătesc asigurarea de sănătate, încadrându-se în categoria asistenței medicale „voluntare”, spre deosebire de cei care se încadrează în categoria „obligatorie” (sau gratuite) a țării. Printre beneficiarii acestei măsuri se numără:

  • pensionarii cu vize de ședere facultativă;
  • personalul diplomatic și consular care lucrează pentru guverne străine;
  • angajații organizațiilor internaționale;
  • lucrătorii voluntari și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani aflate în Italia din motive de reîntregire a familiei (care au sosit după 5 noiembrie 2008).

Anterior, acești indivizi erau supuși unei taxe anuale cuprinse între 387,34 euro și 2.788,87 euro, în funcție de venituri, ceea ce implică că mulți vor plăti acum o sumă semnificativ mai mare. Străinii care se încadrează în reglementările „obligatorii” ale înregistrării în sistemul de sănătate din Italia, precum angajații companiilor italiene, cei cu activități independente, șomerii, solicitanții de azil și minorii, vor rămâne scutiți de aceste taxe.

Amendamentul la legea din 1998, care reglementează situația străinilor în Italia, a introdus această taxă înlocuind cuvintele „contribuția minimă prevăzută de reglementările în vigoare” cu „2.000 de euro anual” în privința costurilor de înregistrare anuale la serviciile de sănătate.

Excepții se aplică străinilor non-UE aflați în Italia cu permise de studii, care vor trebui să plătească cel puțin 700 de euro pe an, față de 149,77 euro, și au pair-urilor, care vor plăti 1.200 de euro, față de 219,49 euro, relatează „The Local”.

Guvernul de la Roma a aprobat bugetul statului pentru anul 2024

În octombrie 2023, Guvernul de la Roma a aprobat bugetul statului pentru anul 2024, cu măsuri ce includ majorări de cheltuieli și reduceri fiscale de aproximativ 24 miliarde de euro. Acestea au scopul de a îmbunătăți serviciile medicale publice, de a stimula familiile să aibă mai mulți copii și de a oferi sprijin angajaților cu venituri mici și medii.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat atunci că bugetul reflectă prioritățile Guvernului de la Roma. Descriindu-l ca „serios” și „realist”, Giorgia Meloni a recunoscut că Italia se va confrunta cu o creștere a plăților pentru achitarea datoriei publice, așteptată să atingă 13 miliarde de euro, în contextul majorării dobânzilor.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni / SURSA FOTO: Dreamstime

În 2024, deficitul bugetar al Italiei va crește la 4,3% din PIB, față de nivelul anticipat de 3,6% din PIB.

Acest fenomen se datorează împrumuturilor suplimentare de 15,7 miliarde de euro, destinate în principal finanțării reducerilor fiscale. Încă opt miliarde de euro sunt alocate pentru acoperirea altor cheltuieli.