O nouă taxă în România?! Anunțul care cutremură toată lumea afacerilor: Aș fi vrut să introduc această taxă

Sursă: Dreamstime

Liderul social democrat a vorbit recent despre criza de prețuri cu care s-au confruntat românii în ultima vreme și a spus că este necesar un efort comun pentru a rezolva problema, atât de la producători, cât și de la lanțul de distribuție.

Eu aș fi vrut să introduc această taxă clawback la energie

Declarația lui Marcel Ciolacu a fost făcută în cadrul proiectului România Inteligentă, Conferință Națională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente”.

„Legat de taxa pentru medicamente e ca și cum mergem la restaurant, unul mănâncă icre negre, altul mici, și nota de plata o plătim împreună. Trebuie sa încercăm să ținem sub control prețul final la medicamentele generice, ieftine.

Împreună a trebuit să ne așezăm la masă, printr-un efort comun, atât de la producător cât și pe lanțul de distribuție, ca să ținem sub control efortul casei de Sănătate cât și prețul la medicamente, pentru ca efortul bugetar, în momentul în care reduci din taxe, să se vadă cumva în bugetul Casei de Sănătate, cu cheltuiala de compensare a acestor medicamente. Astfel am reușit să închidem circuitul cu efecte benefice atât pentru dumneavoastră cât și pentru consumatori. Aceasta este abordarea corectă.

Nu vă ascund că eu aș fi vrut să introduc această taxă clawback la energie. Cred că ar fi fost mult mai eficientă și s-ar fi calmat piața astfel încât nu am fi avut aceste măriri la producător și pe urmă, mergând pe tot lanțul, plata finală fiind la consumatorul final”, a declarat Marcel Ciolacu.

Aceste crize pun o presiune majoră asupra bugetului

De asemenea, liderul social democrat a spus că aceste crize pun o presiune majoră asupra bugetului iar autoritățile trebuie soluții atât pentru economie, dar și pentru români.

„Sunt convins că ne putem reașeza la masă și împreună cu Casa de Sănătate și Ministerul de Finanțe, pentru că aceste crize pun o presiune majoră asupra bugetului, trebuie să găsim soluțiile atât eficiente economic astfel încât economia să funcționeze dar și soluțiile sociale ca românii să treacă mai ușor peste această perioadă”, a completat Ciolacu.

Producătorii suportă cu greu aceste scumpiri

În altă ordine de idei, amintim că deja se resimt scumpiri la anumite medicamente iar producătorii suportă cu greu aceste scumpiri, fiind împovărați și de taxa clawback, potrivit observatornews.ro

O reacție în acest sens a venit de la președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Aceasta susține că medicamentele fără prescripție medicală sunt cele care se vor scumpi cel mai mult, în contextul în care, cele cu prescripție au un preț reglementat.

„Unde vom constata modificari de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producatorii nu pot include aceste modificari în preţul medicamentelor, în Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime”, a spus Simona Cocoş, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).