O nouă taxă în România! Potrivit unor surse politice, Guvernul Ciolacu ar vrea să introducă taxe noi și să mărească TVA pentru anumite bunuri materiale și servicii, fapt ce ar putea duce la apariția unor noi scumpiri. Ministrul Economiei a spus ce ne-ar putea aștepta în perioada următoare.
Un nou val de scumpiri ar putea lovi România
Potrivit unor surse politice, coaliția de guvernare vrea să acopere gaura din bugetul statului. În prezent, Partidul Național Liberal (PNL) vreau un nou plan pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în timp ce Partidul Social Democrat (PSD) propune tăierea a peste 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar, creşterea TVA pentru anumite bunuri materiale şi servicii și introducerea unor taxe noi.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a spus, miercuri, la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare din punct de vedere financiar. Potrivit lui, creșterea TVA ar putea cauza creșteri de preț, însă „atunci când au fost scăderi de TVA nu întotdeauna şi-au făcut efectul, cum a fost la alimente, spre exemplu, pentru că s-au dus spre profit.”
Referitor la impactul pe care l-ar putea avea creșterea TVA asupra mediului de afaceri, Ştefan Radu Oprea a recunoscut că, în unele cazuri, populația ar putea fi afectată.
„Mâine va fi o întâlnire cu investitori străini şi români. Deci este un dialog normal pentru că astfel de măsuri trebuie discutate cu mediul de afaceri. Noi am avut cotă unică în România şi s-a văzut că nu mai este cotă unică, că avem 4 tipuri de TVA şi diverse excepţii care au făcut să fie diferenţe foarte mari între diversele forme de impozitare ale diverselor activităţi din România (…)
Sunt zone în care trebuie să consumi, cum sunt medicamentele, pe care trebuie să le consumi pentru că este vorba de sănătatea ta şi afectează în primul rând pe cei cu venituri mici care vor avea mai puţini bani pentru alimente, ceea ce însemană că vor fi mai bolnavi şi vor avea nevoie de mai multe medicamente. Un cerc vicios. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. A fost această discuţie că în locurile unde într-adevăr afectezi populaţia, pe cei cu venituri mici, cota de TVA trebuie să rămână cota mică a TVA-ului”, a declarat, miercuri, Ştefan Radu Oprea, relatează Antena 3 CNN.
„Au fost discuţii despre două cote de TVA, dar analizele din spate sunt la Ministerul Finanţelor Publice. Ministerul Finaţelor Publice poate răspunde şi care este ţinta încasărilor, după ce vor fi luate toate măsurile privind acoperirea deficitului bugetar”, a adăugat el.
Ce schimbări ar putea apărea curând?
Conform sursei citate anterior, în prezent, Guvernul Ciolacu pregătește desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar care nu sunt ocupate, reducerea cheltuieilor în instituțiile de stat, eliminarea TVA de 5%, introducerea TVA de 9% pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale, cazare hotel, introducerea TVA de 19% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor (cum ar fi intrarea la muzee, grădini zoologice, parcuri de distracţii, cinema, evenimente sportive, săli de sport, telecabină, plimbări cu barca), creșterea taxelor pentru alcool și tutun, introducerea unei taxe de 1% pentru clădirile rezidențiale mai scumpe de 500.000 de euro și introducerea de noi taxe pentru IMM (1% din cifra de afaceri, prag sub 300.000 de euro, și 3% din cifra de afaceri, prag 300.000 – 500.000 de euro).
În plus, toți angajații vor plăti contribuția la sănătate de 10%, însă premierul României a cerut să fie majorat salariul minim pe economie de la 4.000 lei brut la 4.500 lei brut în construcţii pentru ca angajaţii să nu simtă plata contribuţiei la sănătate.
Nu în ultimul rând, firmele care își mută profiturile în altă ţară ar putea fi suprataxate cu 15%.