Doctorul Laszlo Attila, secretarul Comisiei pentru sănătate din Senatul României, a declarat că, în opinia sa, pentru alimentele la care se abuzează de zahăr, sare sau acizi grași, s-ar putea introduce o taxă care ar putea ajuta în "tratarea pacienților generați."
Dr. Laszlo Attila, secretarul Comisiei pentru sănătate din Senatul României, a declarat că, în opinia sa, pentru alimentele la care se abuzează de zahăr, sare sau acizi grași, „am putea să beneficiem de anumite taxe pentru tratarea pacienților generați.”
„La ora actuală, cel mai mare aport de sare din alimentația noastră provine din mezeluri, iar cel mai mare aport de zahăr, din produsele lactate.”, a atras atenția senatorul UDMR, menționând că „asta ne generează o serie de cheltuieli în sistemul sanitar într-o perioadă în care ne confruntăm cu probleme de finanțare.”
„Cred că ar fi mult mai corect să existe un dialog permanent cu industria și acele mecanisme ca, în cazul în care cineva nu se conformează, să plătească.”, a adăugat dr. Laszlo Attila.
În continuare, senatorul UDMR a adăugat că „nu știu de ce ar trebui să asistăm în continuare la prea multe discuții legate de fumat, de excesul de zahăr, de ce trebuie să acceptăm dubla măsură de la un stat la altul, în condițiile în care vedem bunele practici apărute în alte state.” El a menționat că nu propune neapărat o taxă de viciu pe alimentele nesănătoase, ci se poate lua în calcul și „ce s-a făcut în cazul zahărului în Marea Britanie.”
„Toată lumea a respectat angajamentele pe care și le-a luat, însemnând scăderile la anumite produse, și n-a fost nevoie de instituirea de taxe.”, a explicat el.
„Există țări unde nu s-a ajuns la o astfel de rezolvare și s-au introdus anumite elemente de taxare – vorbesc de zahărul și sarea adăugate în mod voit, peste limite.”, a mai spus senatorul UDMR, potrivit DC News.
Tot mai multe țări impun taxa pe zahăr
Ungaria este dată ca model în regiune de către OMS pentru că a impus taxa pe zahăr, iar Polonia îi urmează exemplul. În Spania, bugetul pentru 2021 include o creştere a TVA pentru băuturi cu zahăr sau îndulcitori. Taxa este majorată de la 10% la 21%
În Europa de Est, Ungaria a deschis această cale. Guvernul de la Budapesta aplică din septembrie 2011 taxe pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice. Pachetul conţine taxe suplimentare de 4% nu doar pentru băuturi îndulcite, ci şi pentru băuturi energizante, snacksuri sărate, condimente, conserve de fructe şi produse dulci preambalate.
Modelul maghiar a fost lăudat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de diverşi specialişti în sănătate publică. Suprataxa a avut un impact şi asupra producătorilor de junk food. În 2018, circa 40% dintre aceştia îşi modificaseră reţetele pentru a-şi face produsele mai sănătoase. În Polonia, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare o lege prin care este majorat costul băuturilor cu conţinut ridicat de zahăr şi al celor alcoolice.
În Spania, una dintre cele mai mari economii din zona euro şi din UE, bugetul pentru 2021 include o creştere a TVA pentru băuturi cu zahăr sau îndulcitori. Taxa este majorată de la 10% la 21%.
Sursă foto: Dreamstime