O nouă taxă în România! Marcel Ciolacu a dat ordin. Sunt obligaţi să plătească

taxa

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă taxă în România. Decizia a fost luată după negocieri dure în Coaliție. Detalii în acest sens au fost date de pesedistul Daniel Zamfir, care este președintele Comisiei economice din Senat.

O noua taxă în România. După negocieri extrem de dure, premierul Marcel Ciolacu a impus în Coaliţie un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Decizia se aplică pentru acele companii multinaţionale care exportau practic tot profitul în paradisuri fiscale.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a dat informații în acest sens. Zamfirescu, care este și preşedintele Comisiei economice din Senat, a afirmat, într-o postare pe Facebook că, după negocieri extrem de dure, premierul Ciolacu a impus în Coaliţie un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru acele companii multinaţionale.

Daniel Zamfirescu dă detalii despre noua taxă

Este vorba de acele firme care, prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscală, exportau practic tot profitul in paradisuri fiscale.

”AM REUSIT! MULTINATIONALELE VOR PLATI IMPOZIT 1% PE CIFRA DE AFACERI! Faci profit aici, platesti impozit aici!”, a comentat senatorul PSD pe Facebook.

Impozitul, impus după negocieri dure

Daniel Zamfir a explicat că noua taxă s-a acceptat în Coaliție ”după negocieri extrem de dure”. Conform acestuia, premierul Ciolacu a impus în Coalitie un impozit de 1% pe cifra de afaceri unele companii multinaţionale. Este vorba despre cele care, prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscala „exportau practic tot profitul in paradisuri fiscale”.

”Dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai putin de 1% din cifra de afaceri, se plateste 1% pe cifra de afaceri. Corect, nu-i asa?”, a mai scris Zamfir.

Ce înseamnă noua taxă pentru multinaționale

Trebuie explicat că, în cazul companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro se va plăti, în continuare 16% impozit pe profit. Acesta nu va fi mai puțin de 1% din cifra de afaceri. Această informație a fost explicată de surse politice.

Noile măsuri fiscale vor fi discutate apoi de ministrul de  Finanțelor și de Marcel Ciolacu la Bruxelles cu cei de la Comisia Europeană. Următorul pas va fi adoptarea de către Guvern. Noua taxă plus ce se va mai stabili ar urma să se aplice în lunile următoare sau la începutul anului viitor.

Măsurile fiscale avute în vedere

Printre măsurile avute în vedere se numără:

  • taxă de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din CA pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro;
  • eliminarea scutirii de la plata CASS pentru Construcții, Agricultură și Industria alimentară. (rămâne plafonul de 10.000 de lei pentru restul facilităților: impozit pe venit și pilonul doi de pensii);
  • eliminarea scutirii de impozit pe venit în sectorul IT pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut;
  • mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din suma care depășește valoarea de 75.000 de lei;