ANAF va începe în curând să trimită notificările pentru plata unei noi obligații fiscale. Legislația privind „taxa pe lux” a fost adoptată încă de anul trecut și e valabilă începând cu acest an.
ANAF va începe să trimită notificările de plată pentru „taxa pe lux”
Românii care dețin proprietăți imobiliare sau mașini de lux se pregătesc să facă față unei noi obligații fiscale. ANAF începe să trimită înștiințări pentru „taxa pe lux”. Conform informațiilor oficiale, persoanele cu proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro vor primi notificări de la Fisc, conținând detaliile necesare pentru plata acestui impozit special.
Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Același impozit se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.
Astfel, conform prevederilor legale, impozitul special va viza casele și autoturismele cu valoare ridicată, și anume:
- persoanele fizice care, la date de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);
- persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).
Termenul de plată este 30 aprilie pentru imobile și 31 decembrie pentru mașini
Este important de subliniat că „taxa pe lux” trebuie achitat pentru întregul an fiscal, iar contribuabilii sunt responsabili să îl calculeze, să îl declare și să îl plătească la ANAF până la data de 30 aprilie inclusiv, pentru proprietăți, și până la data de 31 decembrie inclusiv, pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.
O particularitate a impozitului aplicabil pentru mașini este că acesta se datorează pentru o perioadă de cinci ani, începând de la data predării-primirii autovehiculului. Această regulă vine să pună în aplicare o corecție temporală, având în vedere durata de utilizare și deprecierea autoturismului.
În ceea ce privește bunurile imobile, situația este mai puțin clară. Rămâne de văzut cum va fi declarat impozitul special în cazul în care clădirile sunt deținute în cotă-parte. Mai exact, este incert dacă este suficientă depunerea declarației privind impozitul special de către un singur coproprietar sau dacă fiecare coproprietar va trebui să declare impozitul special pentru cota sa de proprietate.
În acest ultim caz, obligația de raportare poate fi influențată de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar, potrivit unei analize a EY România.