Capital.ro scria despre intenţia Comisiei Europene încă de la începutul lunii mai, atunci când ASAFE, o alianţă europeană a investitorilor care adună peste 450 de companii din industria fotovoltaică, îşi exprimau îngrijorarea faţă de intenţia CE. ‘Astăzi, Comisia Europeană a decis în unanimitate impunerea de taxe pe importurile de panouri solare chinezeşti’, a declarat comisarul pentru comerţ Karel De Gucht, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles.

Anunţul survine într-un context în care litigiile comerciale între Uniunea Europeană şi China s-au multiplicat, având ca obiect de la echipamente de telecomunicaţii la panouri solare sau veselă din ceramică.

La 10 mai, Beijingul a anunţat lansarea unei anchete privind ţevi turnate importate din UE, Japonia şi SUA, la scurt timp după ce Comisia Europeană a propus statelor membre să taxeze puternic importurile de panouri solare chineze.  Statele membre ale UE au adoptat ulterior poziţii divizate privind aceste sancţiuni asupra panourilor solare importate din China, constrângând Bruxellesul să caute o soluţie negociată cu Beijing pentru a evita represalii comerciale, scrie Agerpres, care citează AFP.

“Tarifele punitive – indiferent de nivel – ar putea provoca prejudicii ireversibile întregului lanț valoric al industriei fotovoltaice din UE. Aceste niveluri, vehiculate în acest moment, ar afecta puternic industria fotovoltaică și întreaga economie a UE”, se menţionează în comunicatul remis în luna mai de ASAFE.
Citiţi şi: S-A DECIS. Guvernul a redus schema de sprijin pentru energia verde
Astăzi, Guvernul a aprobat reducerea numărului de certificate verzi acordate pentru energia regenerabilă. Cea mai mare scădere se va aplica la centralele electrice solare, unde pentru un MW livrat în sistemul energetic naţional se vor acorda doar 2 certificate veryi, faţă de 6 certificate verzi, câte se acordă în prezent. Modificarea va intra în vigoare la 1 iulie 2013.