Veste teribilă pentru toţi românii care au centrale de apartament! Totul a fost făcut public chiar de către un fost ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.
Taxă nouă pentru cei care se încălzesc cu centrale de apartament!
Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, consideră că încălzirea cu gaze naturale va deveni extrem de costisitoare în doar câţiva ani, din cauza directivelor ce vor fi impuse de la Bruxelles.
El vorbeşte despre o taxă impusă pe centralele de gaz folosite la încălzire, care ar putea apărea în cel mult 5 ani.
“Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale.
Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament”, a declarat Răzvan Nicolescu pentru HotNews.
“Vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră”
Fostul ministru mai spune că autorităţile din România ar trebui să lucreze inteligent aici şi să nu-i facă pe oameni să-şi cumpere centrale de apartament ca apoi, după doar câţiva ani, să le ceară o altă tranziţie.
“Eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva.
Adică, vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră, prin anii ’60-’70. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70”, a mai spus Nicolescu, potrivit hotnews.ro.
La ce trebuie folosite gazele din Marea Neagră?
Cât despre gazele pe care România se luptă să le extragă din Marea Neagră, Răzvan Nicolescu spune că acestea ar trebui folosite mai degrabă pentru relansarea petrochimiei, cum face, spre exemplu, Ungaria.
“Gazul natural ca și combustibil pentru extinderea sistemului actual de încălzire eu am rețineri.
Gazul natural poate fi folosit pentru producția de energie electrică în centralele eficiente de cogenerare, poate fi folosit pentru relansarea producției de îngrășăminte chimice unde România este un importator net, poate fi folosit pentru petrochimie, așa cum este folosit în țări din vecinătatea noastră, precum Ungaria”, a mai precizat Răzvan Nicolescu.
Sursa foto: Dreamstime