Tanczos Barna: Fiecare sector va fi invitat la discuții pentru finalizarea reglementărilor

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că procesul de elaborare a normelor privind „taxa pe stâlp”, impusă pentru construcțiile speciale, este deja în derulare. Într-un interviu acordat AGERPRES, Barna a subliniat că fiecare sector economic va fi invitat la discuții pentru a finaliza reglementările până la sfârșitul lunii martie, conform Ordonanței privind măsurile fiscal-bugetare adoptată la finalul anului trecut.

„Construcțiile speciale variază semnificativ între sectoare”, a declarat ministrul. Acesta a menționat exemple de construcții speciale din sectorul energetic, transporturi, agricultură și altele, care vor fi analizate individual pentru a stabili norme adecvate fiecărei industrii.

Printre acestea, se regăsesc construcții din domeniul energiei, transportul de energie (de exemplu, stâlpi), infrastructura rutieră și feroviară, porturile, exploatarea de gaze și țiței, precum și silozurile și platformele din agricultură.

Normele fiscale pentru noua taxă pe construcții

Ordonanța de Urgență prevede calcularea unui impozit de 1% asupra valorii construcțiilor speciale existente în patrimoniul contribuabililor, cu excepția clădirilor pentru care se plătește deja impozit pe clădiri. Noua taxă include și clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.

În cadrul acestui proces de consultare, se analizează și modalitatea de calcul a taxei, dacă aceasta va fi bazată pe valoarea contabila netă sau pe costul istoric al construcțiilor. Tanczos Barna a precizat că este un efort colectiv și că va aplica această decizie, fără a comenta asupra acesteia.

Impactul pe care îl are noua taxă asupra economiei și mediului de afaceri

Deși există îngrijorări în rândul unor companii privind posibile costuri suplimentare, oficialii guvernamentali au insistat că impactul noii taxe nu va fi la fel de sever ca cel al creșterii TVA-ului. Ministrul Finanțelor a subliniat că este normal ca și construcțiile speciale, esențiale pentru desfășurarea activității economice, să fie impozitate, la fel ca halele de producție sau alte active generatoare de venit.

„Această ordonanță de urgență, taxa pe construcții speciale, este o decizie luată în ultimul moment și, fiind o decizie de echipă, nu o comentez, ci o aplic în calitate de ministru al Finanțelor, pentru că așa este corect”, a spus Tánczos Barna, mai multe aici.

Consultările continuă, reglementările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii martie

Guvernul intenționează să finalizeze reglementările privind aplicarea taxei pe construcții speciale până la sfârșitul lunii martie, oferind astfel un cadru clar pentru conformare. De asemenea, se estimează că, deși unele firme ar putea încerca să transfere costurile noii taxe către consumatori, impactul nu va fi semnificativ comparativ cu cel al unei majorări de TVA.

În acest sens, procesul de consultare cu mediul de afaceri va continua în următoarele săptămâni, iar autoritățile vor urmări să finalizeze reglementările pentru aplicarea acestei taxe într-un termen cât mai scurt.

„Sper ca acest impact să nu fie unul semnificativ și cred că este mult mai mic decât impactul TVA-ului, majorat, modificat și influențat de inflație și alte elemente. (…)

Înțeleg îngrijorarea unor companii, dar majoritatea firmelor plătesc deja impozite pentru clădiri, hale de producție și alte active care generează afaceri. Este normal ca și acele construcții speciale, care sunt practic corpul businessului, să fie avute în vedere”, a conchis ministrul.