Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că 108.000 doze de vaccin Vaxzevria vor ajunge luni la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Transportul, asigurat de Astrazeneca
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, mai arată CNCAV, într-un comunicat de presă.
Câte vaccinuri Astrazeneca au fost folosite în România
Până în prezent, ţara noastră a recepţionat 2.330.880 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
EMA recunoaște că a greșit
Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis recent o informare prin care recunoaște că a greșit în cazul vaccinului Astrazeneca. Ema a lansat un avertisment cu privire la a doua doză de AstraZeneca, anunțând că aceasta nu trebuie administrată în caz de tromboză.
A doua doză de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford nu trebuie administrată persoanelor care au avut cheaguri de sânge şi valori scăzute de trombocite după primirea primei doze de vaccin, a transmis Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), conform Reuters.
EMA a analizat din martie astfel de cheaguri formate în abdomen şi pe creier şi a recomandat ca pe etichetele ambelor vaccinuri să fie înscris un avertisment cu privire la problemele de coagulare, menţionând în acelaşi timp că beneficiile generale depăşesc orice riscuri.
În timp ce cazurile cu cheaguri de sânge şi trombocite scăzute după vaccinare sunt foarte rare, EMA continuă să recomande oamenilor să fie conştienţi de simptome … astfel încât să poată primi prompt tratament medical specializat dacă este necesar.