Cei care au depus anul trecut un proiect pentru granturi de dezvoltare regionala isi amintesc, poate, cerintele de atunci. in mare parte similare, aceleasi conditii au fost relansate, i cadrul celei de-a doua licitatii a Programului Phare „Politici Regionale si Coeziune Economica si Sociala”. Delegatia Comisiei Europene si Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala au lansat, la 18 iulie 2000, a doua cerere de oferte de proiecte i cadrul Programului de Dezvoltare Regionala, cu un buget de 8,272 milioane euro (75% fonduri UE, 25% cofinantare de la bugetul de stat). „Acest apel urmeaza celui lansat i septembrie 1999, prin care s-au selectat 267 de proiecte pentru finantare si s-au creat aproximativ 7.000 de locuri de munca i Rominia. Adresam tuturor celor interesati idemnul de a folosi aceasta oportunitate pentru a transforma proiectele lor i planuri de afaceri viabile ce pot cistiga finantare i cadrul acestui program.” a declarat la lansare Simon Mordue, Coordonator de Programe UE pentru Rominia, din partea Delegatiei Comisiei Europene.
Desi gongul a batut i urma cu mai mult de o luna, cortina va cadea la 15 septembrie a.c., data limita pentru depunerea proiectelor. Programul include trei componente de finantare: lucrari de investitii directe pentru dezvoltarea sectorului privat (60% din buget), imbunatatirea potentialului turistic local (20%) si dezvoltarea aptitudinilor profesionale ale fortei de munca locale (20%). Firmele private, administratiile publice locale, organizatiile nonguvernamentale, scolile, universitatile pot fi printre candidati. Societatile comerciale vor face dovada ca nu au datorii restante la bugetul de stat, ca nu desfasoara activitati i agricultura, extractie, energie, comert (en-gros si en-detail) si ca actionariatul este rominesc, i proportie de cel putin 20%.
Multe proiecte cad, fiind incomplete
Toti solicitantii trebuie sa convinga evaluatorii de profitabilitatea si durabilitatea afacerii, printr-un plan viabil. Fiecare dintre cele trei componente (cresterea activitatii economice, potential turistic, resurse umane) impune conditii specifice, detaliate de Ghidul de finantare. Pachetul informativ (cererea de finantare, ghidul aplicantului, modelul de plan de afaceri) pot fi procurate gratuit, de la birourile Agentiilor de Dezvoltare Regionala sau prin Internet, de la pagina Centrului de Informare Europeana www.infoeuropa.ro si cea a ANDR: www.andr.ro.
Succesul fiecarui plan de afaceri va depinde i buna masura de urmarirea obiectivelor generale ale Programului de Dezvoltare Regionala: cresterea economica si crearea de noi locuri de munca durabile. Important, proiectele nu pot solicita fonduri pentru procurarea de echipamente sau pentru pregatirea profesionala a functionarilor publici locali.
Pentru fiecare proiect se acorda maximum 62.500 euro. Solicitantul are isa obligatia sa asigure minimum 40% din valoarea totala a proiectului, i numerar sau i natura.
Fiecare solicitare trebuie sa contina toate sectiunile si toate documentele specificate i ghidul informativ si i formularul de cerere de finantare. Orice sectiune sau document lipsa duce la respingerea proiectului i etapa de verificare a conformitatii, se arata i pachetul informativ. „Aproape jumatate din solicitarile de finantare depuse anul trecut au fost respinse din cauza ca nu corespundeau criteriilor de eligibilitate sau nu erau complete”, atentioneaza Liviu Marcu, presedintele ANDR.
Pentru a avea succes la aceasta a doua licitatie, presedintele Marcu mai recomanda: „sa citeasca foarte atent pachetul informativ, sa nu vina cu proiectul scris de mina (trebuie neaparat sa fie prelucrat electronic) formularul poate fi procurat pe discheta, de la ADR, ANDR, Consiliul Judetean sau de pe paginile de Internet; sa nu amine depunerea pina i ultima zi, pentru a evita aglomeratia”. Asadar, grabiti-va, dar cu maxima atentie la fiecare detaliu din proiect!
L