“Consiliul Concurenţei a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, constatându-se că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei pe piaţa serviciilor hoteliere încadrate în categoria 3-5 stele şi piaţa serviciilor de alimentaţie publică”, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Concurenței.
Cine deține Hotelul Howard Johnson și ce active controlează grupul TATIKA
Potrivit comunicatului Consiliului Concurenței, Tatika Investments Ltd. este o companie de tip holding, care desfăşoară, în principal, activităţi de consultanţă, construcţii, achiziţionarea de proprietăţi mobiliare şi imobiliare, închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, etc.
“În România, acesta controlează direct societăţile S.C. Parc Hotels S.A., S.C. Wellkept Imobiliare S.R.L., S.C. The Woodlands Investments S.R.L. şi S.C. Magnum Servicii S.R.L. şi, indirect, S.C. Turism Hoteluri şi Restaurante – C.G. S.R.L. (prin S.C. Parc Hotels S.A.). S.C. Parc Hotels S.A. operează hotelurile Ramada Parc şi Ramada Plaza din Bucureşti“, se menționează în comunicatul instituției.
Compania International Business Trading este deținută, conform datelor de la Registrul Comerțului, de 2 off-shore-uri: Tresela Investments Ltd (25%) și Tatika Investments Ltd. (75%), ambele înregistrate în Cipru.
Firma preluată de grupul TATIKA a raportat anul trecut, conform datelor Ministerului de Finanțe, o pierdere de 1,375 milioane de lei, în creștere față de anul precedent, când pierderea se afla sub pragul de un milion de lei.
La rândul său, firma Grand Hotel SA – care administrează hotelul Howard Johnson Grand Plaza Bucureşti -, a raportat anul trecut un profit net de 2,81 milioane de lei la o cifră de afaceri de 37 de milioane de lei, după ce în anul precedent firma a avut o pierdere de 6,5 milioane de lei la afaceri similare cu cele de anul trecut.
Conform datelor Registrului Comerțului, acționarii Grand Hotel SA sunt International Business Trading SRL, cu 97,86% din acțiuni, și cele două off-shore-uri Tatika Investment Ltd. și Tresela Investments cu 1,35%, respectiv 0,52%.
Cine controlează Tatika?
În ultimii ani presa a relatat că în spatele off-shore-ului din Cipru Tatika Investments Ltd, s-ar afla Gabriel Popiviciu și partenerul său de afaceri Radu Dimofte. Gabriel Popoviciu susține că el nu mai are nicio legătură cu off-shore-ul Tatika, așa cum a informat evz.ri, în vara acestui an.
Totuși, Conform datelor Registrului Comerțului, legătura între Radu Dimofte și off-shore-ul Tatika este evidentă. De exemplu, în cazul companiei Wellkept Imobiliare acționarii sunt Radu Dimofte, cu 8,09% din capital, și Tatika Investments cu 91,91%. O altă firmă în care apar atât Radu Dimofte cât și off-shore-ul cipriot este Parc Hotels.
Cei de la Rise Project au scris în urmă cu doi ani că Tatika Investments, offshore-ul cel mai frecvent întâlnit în companiile controlate de gruparea Puiu Popoviciu – Radu Dimofte, a fost înființată în 1999. Cote procentuale semnificative din următoarele active şi afaceri sunt controlate prin intermediul Tatika Investments Ltd: mall-ul Băneasa Shopping City, hotelul Howard Johnson (din Piaţa Dorobanţilor), cele două hoteluri Ramada Parc (situate pe Bulevardul Poligrafiei, în Bucureşti), lanţurile de restaurante KFC şi Pizza Hut, patiseriile Paul şi Cinnabon, platforma industrială Metav etc. În 2005, Tatika Investments Ltd, împreună cu firma care operează cele două hoteluri Ramada Parc – Parc Hotels SA – a contractat un credit de 14,7 milioane de euro de la Alpha Bank. Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte au garantat atunci, ca persoane fizice, schema împrumutului de la Alpha Bank.
Potrivit datelor obţinute de RISE Project de la registrul companiilor din Cipru, acţionarii Wellkept Properties sunt: Tatika Investments Ltd (37,5%), Bladon Enterprises Ltd (37,5%) şi Tresela Investments Ltd (25%). Dincolo de participaţiile deţinute prin intermediul Wellkept Properties, Tatika Investments şi Bladon Enterprises sunt prezente, în mod direct, în zeci de afaceri pe care gruparea Popoviciu-Dimofte le derulează în România.
Ce avere are Puiu Popoviciu
Gabriel Popoviciu, denumit "Puiu" Popoviciu, are o avere estimată între 310 și 330 milioane de euro, conform ediției din acest an a TOP 300 Capital Cei mai bogați români. El se află pe poziția 14 în clasament în ușoară urcare față de anul precedent.
Foarte discret în spaţiul public, fără nicio apariţie în presă, Gabriel “Puiu” Popoviciu, are una dintre cele mai mari averi imobiliare. Conform informațiilor Top 300 din anii trecuți, Popoviciu alături de partenerul său de afaceri, Radu Dimofte, dețin proiectul Băneasa care include clădiri de birouri, hipermaket-uri, mall-ul Băneasa Shopping City. Imperiul său imobiliar cuprinde alte zeci de spaţii comerciale în zonele Calea Victoriei, Dorobanți, Herăstrău sau Big Berceni, hoteluri şi restaurante pe care le operează prin francizele Pizza Hut şi KFC.
Cele trei hoteluri din Bucureşti, controlate de Popoviciu, sunt Howard Johnson, Ramada Plaza și Ramada Parc. Afacerile sunt derulate prin mai multe firme: Băneasa Investments, Băneasa Development, Practic sau Meteor care, la rândul lor, sunt deţinute de o reţea de firme offshore.
Radu Dimofte – avere de 240 milioane de euro
Prin firmele Băneasa Investments şi Băneasa Developments, Radu Dimofte controlează, alături de Gabriel Popoviciu, zona comercială din nordul Capitalei şi administrează importante spaţii imobiliare. Băneasa Shopping City, Pavilionul H din Parcul Herăstrău, Piaţa Obor, Casa Doina sau Parc Hotel sunt printre cele mai cunoscute şi importante proprietăţi controlate fie prin propriile firme, fie prin intermediul unor off-shoreruri de cei doi oameni de afaceri.
Radu Dimofte deţine pachete semnificative de acţiuni la companiile Practic SA, care a înregistrat un profit net de 5 milioane de euro, anul trecut, Casa Doina şi Aviatorilor Development, ultimele două având pierderi minore, dar cumulând active de zeci de milioane de euro.