Mișcarea strategică are ca scop consolidarea poziției Mediobanca pe piața administrării de averi la nivel european.

Mediobanca vrea să includă Banca Generali în divizia sa de administrare a averilor

Oferta de preluare este evaluată la 6,3 miliarde de euro. Conform termenilor stabiliți, Mediobanca va propune un schimb de acțiuni, oferind 1,70 acțiuni Generali pentru fiecare acțiune Banca Generali deținută.

Aceasta echivalează cu un preț de 54,17 euro pe acțiune, ceea ce reprezintă o primă de 11% față de prețul de închidere de vineri pentru titlurile Banca Generali.

Prin această tranzacție, Mediobanca urmărește să includă Banca Generali în divizia sa de administrare a averilor, Wealth Management Division.

Entitatea rezultată va administra active în valoare de 210 miliarde de euro și va dispune de o rețea impresionantă, formată din aproape 3.700 de consilieri financiari. Această fuziune ar transforma noua structură în al doilea mare administrator de averi din Italia, consolidându-i astfel competitivitatea pe piața europeană.

O nouă tendință pe plan european

În plus, tranzacția subliniază o tendință tot mai accentuată în sectorul financiar european: concentrarea operațiunilor pentru a face față provocărilor pieței și cerințelor tot mai sofisticate ale clienților în materie de servicii financiare și de administrare a activelor.

Assicurazioni Generali, acționarul majoritar al Banca Generali, este deja un nume bine-cunoscut și pe piața din România, prin parteneriatul său în cadrul Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) și PPF Group (49%).

Această mișcare a Mediobanca vine într-un context în care băncile europene sunt supuse unei presiuni tot mai mari pentru a-și crește eficiența și pentru a-și diversifica veniturile, într-o perioadă caracterizată de volatilitate economică și de schimbări rapide în preferințele investitorilor.

Analiștii consideră că fuziunea ar putea redefini peisajul administrării de averi din Europa.

Cine este Medioblanca

Mediobanca a fost înființată pentru a oferi finanțare pe termen mediu producătorilor și pentru a stabili o relație directă între sectorul bancar și nevoile de investiții ale reorganizării industriei după devastarea cauzată de cel de-al Doilea Război Mondial.

Legea bancară din 1936 stabilea o separare clară între finanțarea pe termen scurt și cea pe termen mediu și lung, iar marile bănci optaseră pentru specializarea în împrumuturi pe termen scurt și exista instituția care se ocupa de finanțarea pentru intrarea la bursă a societăților care doreau să obțină o cotare la bursă. Pe lângă acordarea de credite consolidate contra certificatelor de depozit și carnetelor de economii, Mediobanca și-a dezvoltat activitatea de plasare a obligațiunilor și acțiunilor emise de societățile italiene.

Profesionalismul dezvoltat de bancă sub îndrumarea, unii ar spune genială, a lui Enrico Cuccia i-a permis să dobândească rapid o poziție de lider în domeniul băncilor de investiții din Italia. La mijlocul anilor 1950, Mediobanca a încheiat acorduri cu parteneri străini importanți (Lazard Group, Berliner Handels-Gesellschaft, Lehman Brothers, Sofina) care au permis băncii să joace un rol pe piața internațională și a obținut listarea la bursă în 1956.