A mai apărut o tulpină a COVID. Sec numește C.37. Sau varianta din Anzi. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de varianta Lambda. Potrivit jurnaliștilor de la Deutsche Welle, este posibil ca denumirea acestei noi mutaţii a SARS-CoV-2 să domine curând agenda la nivel mondial. Aceasta fiindcă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a plasat Lambda cu aproximativ o săptămână în urmă în categoria „sub supraveghere” („VOI”, „Variants of Interest”), fiindcă şi-a făcut apariţia în mai multe ţări în acelaşi timp prin numeroase cazuri.

Varianta a fost depistată deja în 29 de state.  Șapte dintre ele se află în America Latină. Varianta Lambda a fost descoperită prima dată în Peru în august anul trecut. Acum este principala variantă întâlnită acolo (82 la sută din cazuri). Şi în Chile o treime din infectările cu coronavirus revine variantei Lambda.

Jairo Méndez-Rico, virusolog în cadrul OMS, a declarat pentru DW că până acum nu există indicii care să ateste că varianta Lambda ar fi mai agresivă. „Chiar dacă există posibilitatea unei rate mai mari de contaminări, nu dispunem de studii pentru a o compara cu variantele Gama sau Delta.”, a spus el.

Când scăpăm de COVID

Gama şi Delta se numără în categoria variantelor îngrijorătoare ale OMS („VOC”, „Variants of Concern”). Ele sunt dovedit mai molipsitoare, mai dificil de combătut sau provoacă forme grave de îmbolnăvire. Un mijloc eficient împotriva tuturor variantelor de coronavirus este, potrivit lui Méndez-Rico, vaccinarea.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că pandemia de coronavirus va lua sfârşit abia când 80 la sută din populaţia lumii va fi vaccinată. Până atunci pot să tot apară noi şi noi variante cum este şi Lambda.

Jairo Méndez-Rico subliniază însă că nu există momentan motive de alarmă majoră: „Chiar dacă posibilitatea nu poate fi exclusă, nu există în prezent indicii că variantele ar fi mai periculoase, cu mortalitate mai ridicată. Este posibil ca SARS-CoV-2 să devină în procesul său evolutiv mai contagios, dar, concomitent, să nu devină mai dăunător pentru om.”, a spus el.

Lambda este mai contagioasă şi a găsit, în plus, în Peru, condiţii de start ideale.

Sursa foto: Dreamstime