O nouă variantă COVID a fost descoperită în zeci de state! Numărul cazurilor a crescut puternic

Sursă: Dreamstime

Varianta COVID AY.4.2 a fost deja depistată în peste 30 de state din SUA, cu 130 de cazuri raportate în total. Varianta a atras atenția oamenilor de știință în ultimele două săptămâni datorită creșterii sale puternice în Regatul Unit, în ultimele luni.

Varianta AY.4.2 detectată în 32 de state, în timp ce Regatul Unit declară că varianta este în curs de investigare

AY.4.2, o subvariantă a tulpinii Delta AY.4, reprezintă în prezent între 11 și 12 la sută din eșantioanele recente de COVID din Marea Britanie, 21.848 de cazuri fiind raportate în total, luni dimineață. Răspândirea nu este la fel de rapidă în SUA, deși majoritatea statelor au raportat cel puțin un caz, arată Newsweek.

Statul cu cele mai multe cazuri AY.4.2, începând de luni dimineață, părea să fie Colorado, cu 18. Florida a urmat cu 17 și apoi Washington cu nouă, conform instrumentului de urmărire a variantelor Outbreak.Info. Cel puțin un caz a fost raportat în 32 de state în total, a arătat baza de date. Asta, după ce AY.4.2 a fost declarată recent ca o variantă în curs de investigare, pe 21 octombrie, de către Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, care evaluase răspândirea ei.

Agenția a remarcat că AY.4.2 „pare să aibă o rată de creștere modestă în comparație cu Delta” și „reprezintă o proporție în creștere lentă a cazurilor în Regatul Unit”. Agenția monitorizează în prezent dacă varianta are vreun efect asupra deceselor, spitalizării și eficacității vaccinului și va raporta constatările sale atunci când acestea vor fi disponibile. Între timp, AY.4.2 a fost detectată într-un total de 39 de țări din întreaga lume, potrivit Outbreak.Info, inclusiv Canada, Australia, Japonia și o mare parte din Europa. România are cea mai mare proporție de cazuri cu AY.4.2, în urma Regatului Unit.

OMS nu o consideră o variantă de interes

În ciuda răspândirii în restul lumii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu pare să fi enumerat deocamdată AY.4.2 ca pe o variantă separată sub monitorizare, o variantă de interes sau o variantă de îngrijorare. În schimb, listează Delta ca fiind o variantă de îngrijorare, care include AY.4.2 și toate celelalte subvariante Delta. De asemenea, OMS nu pare să menționeze AY.4.2 în actualizarea epidemiologică săptămânală COVID din 19 octombrie.

În SUA, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, a recunoscut prezența AY.4.2 în țară, într-o conferință de presă, săptămâna trecută. Ea a adăugat: „În acest moment, nu există nicio dovadă că sub-varianta AY 4.2 ar avea vreun impact asupra eficacității vaccinurilor sau terapiilor noastre actuale și vom continua să o urmărim”.

AY.4.2 este caracterizată de două mutații cunoscute ca Y145H și A222V. Oamenii de știință încă încearcă să afle exact ce fac aceste mutații și ce fel de avantaje, dacă există, ar putea avea în raport cu Delta. S-a remarcat deja că AY.4.2 pare să fie puțin mai transmisibilă decât alte variante Delta.