O nouă variantă COVID ridică semne de întrebare în rândul medicilor
Prima întrebare abordată de către publicația respectivă este legată de varianta B1617 și noile infecții înregistrate în școlile din Singapore și alte locuri unde se adună mulți oameni.
„Măsurile existente, precum portul măștii și distanțarea socială au dat dovadă de eficacitate. Totuși, noua variantă B1617 va scoate la iveală până și cele mai mici încălcări pe care oamenii le-ar fi făcut în trecut, a spus un expert în boli infecțioase. Varianta respectivă a contribuit la creșterea bruscă de cazuri în India iar studiile au arătat că este mult mai transmisibilă”, scrie straitstimes.com
Este cu 70% mai transmisibilă față de varianta britanică
Oamenii de știință din Marea Britanie au estimat că varianta B1617 este cu 70% mai transmisibilă față de varianta B117, care provine din Regatul Unit.
În acest context, profesorul Hsu Li Yang a punctat că va fi mai greu să ne ferim de noile cazuri pe termen lung. Mai mult, acest lucru va fi și mai greu când vor apărea variante și mai transmisibile, a completat vide-decanul departamentului de sănătate globală, de la Școala de Sănătate Publică Saw Swee Hock.
Astfel, Singapore trebuie să modifice măsurile anti-COVID, în timp ce apar noi date legate de virus și variantele sale. Aici sunt incluse atât măsurile legate de spațiile publice, cât și cele care îi vizează pe oameni în particular, precum portul măștilor cu capacități înalte de filtrare.
Miza este mult mai mare
„Conform noilor instrucțiuni, ar trebui să fie purtate măștile cu capacități înalte de filtrare. În contextul în care măștile chirurgicale satisfac acest criteriu, de ce lucrătorii din prima linie obligați să poarte măști N95? Trebuie să purtăm și noi măști N95 pentru a preveni transmisia prin aer?”, este a doua întrebare abordată de sursa menționată.
Potrivit publicației, transmisia prin aer este o posibilitate, mai ales în spitale, unde aerosolii sunt utilizați și sunt mai multe șanse ca oamenii să tușească și să strănute
Totuși, în majoritatea cazurilor, virusul se răspândește prin stropi. Așadar, măștile normale vor continua să fie utile, chiar dacă există excepții specifice, precum zone prost ventilate unde aerosolii care conțin virusul se pot răspândi mai ușor.
De asemenea, sursa menționată a amintit de faptul că Ministerul Sănătății din Singapore a introdus recent măștile N95 în spitale iar acest lucru a cauzat câteva întrebări. Important de menționat este faptul că miza din spatele este mult mai mare, fiind un loc unde se află pacienți vulnerabili iar unii dintre ei nu pot purta măști sau distanțarea socială nu este mereu posibilă.
Cât de sigur este vaccinul Pfizer, când este administrat celor cu vârste între 12 și 16 ani?
Ultimul punct abordat în articolul realizat de publicația din Singapore vizează siguranța vaccinului Pfizer, atunci când este administrat celor cu vârste între 12 și 16 ani. Astfel, trebuie amintit studiul realizat de Pfizer pe aproximativ 2.200 de copii din SUA, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. În cadrul testării, au fost observate 18 cazuri de COVID-19 în grupul placebo, care era alcătuit din aproximativ 1.100 de copii. Simultan, nu a fost înregistrat niciun caz de COVID-19 în rândul grupului vaccinat, care era alcătuit din circa 1.100 de copii.
Potrivit explicației oferite de Pfizer, copii din acest grup au avut un răspuns robust al anticorpilor iar vaccinul a avut o eficacitate de 100%. Testarea a arătat și faptul că administrarea vaccinului în cadrul grupului respectiv nu prezenta niciun risc. Administrarea vaccinului a decurs bine iar efectele adverse au fost asemănătoare cu cele înregistrate în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea