Medicul Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit un risc uriaş legat de varianta sud-africană a coronavirusului. Specialiştii par încântaţi de faptul că Omicron nu induce forme atât de grave ale bolii, însă par să fi scăpat ceva din vedere.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, atrage atenţia asupra unui risc uriaş cu care ne putem confrunta în curând.
Principalul risc legat de Omicron: apariţia unor noi mutaţii ale SARS-CoV-2
Este vorba despre noi mutaţii ale coronavirusului, care ar putea anula efectele ce par mult mai blânde în cazul variantei Omicron. Totul pleacă exact de la răspândirea accelerată a Omicron, care poate duce la noi evoluţii şi mutaţii ale virusului, explică preşedintele CNCAV.
“Ce anticipez eu în viitor din punct de vedere epidemiologic, principalul risc legat de varianta Omicron este cel al numărului foarte mare de cazuri, de infectări.
Ori când ai un număr foarte mare de infectări și virusul se înmulțește foarte mult, el va evolua și atunci are un risc mare să muteze în continuare, adică să acumuleze noi mutații și să ne trezim iarăşi peste câteva luni cu o nouă variantă virală care vom vedea cum se va comporta”, a declarat, vineri seara, Valeriu Gheorghiţă, invitat la Digi24.
Imunitate de turmă cu Omicron? Valeriu Gheorghiţă este ferm împotrivă
Medicul militar a precizat că nu este de acord nici cu o abordare privind lăsarea liberă a Omicron, astfel încât să se ajungă la o imunizare naturală a populaţiei, transmite Rador.
“Acest potențial avantaj, legat de o agresivitate mai redusă a virusului față de varianta Delta, s-ar putea pierde foarte ușor printr-un număr foarte mare de infectări, și tocmai de aceea este important să reducem, să ținem sub control numărul de cazuri.
Au fost foarte multe discuții, și cred că ați văzut și în presă și în presa internațională, că e foarte bine să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească în momentul acesta, pentru că nu e atât de agresivă și în felul acesta se poate obține o imunizare naturală a populației.
Nu este o abordare corectă, pentru că, repet, nu facem decât să facilităm acumularea de noi mutații și creștem șansa virusului să muteze și să genereze alte variante, care s-ar putea să fie cu probleme mult mai mari și vom pierde acest potențial legat de o virulență mai scăzută”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.