Delta a spulberat optimismul privind vaccinarea. Această variantă, identificată pentru prima dată în India în decembrie, se răspândește mai repede decât orice tulpină anterioară de SARS-CoV-2, scrie Newsweek.

Ratele de infecție din fiecare stat al SUA au crescut, determinând Centryl pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să recomande din nou purtarea măștii.

Dar, spun experții, după ce infectiile provocate de varisnta Delta vor începe să scadă, alte variante ale virusului ne pot trage înapoi.

Organizația Mondială a Sănătății urmărește deja mai multe: Eta, care se află acum în mai multe țări. Kappa, care a apărut în India, Iota, care a apărut pentru prima dată în New York și mai ales Lambda, care a apărut în Peru și infectează cu succes persoanele complet vaccinate, potrivit unui studiu inițial. S-a răspândit deja în Argentina, Chile, Ecuador, precum și in Texas și Carolina de Sud.

NU se poate spune dacă variantele viitoare își vor extinde atacul de la plămâni la creier, apoi la inimă și alte organe. Următoarea variantă”, spune Preeti Malani, medic și cercetător în boli infecțioase la Universitatea din Michigan, „ar putea fi Delta pe steroizi”.

Cel mai probabil mod în care o nouă variantă ne va afecta este același în care a făcut-o varianta din Regatul Unit la începutul acestui an. Iar Delta este acum mult transmisibilă. Spre sfârşitul lunii iunie, Delta a reprezentat deja mai mult de 20% din cazuri în SUA, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Acest număr creşte rapid, iar OMS spune că tulpina va deveni varianta dominantă.

Există modalități prin care noile variante ar putea provoca daune mai grave, fără a le compromite capacitatea de răspândire. De exemplu, o nouă variantă ar putea ataca creierul, inima sau alte organe în moduri mai subtile și mai lente, lăsând victimele să creadă că nu e nimic grav.

Studii mai amănunțite sunt în curs de desfășurare. Experții spun că rezultatele ar trebui să ajute la dezvoltarea unor vaccinuri pentru rapel pentru a bloca varianta Delta și posibile variante viitoare.