FMI vine la București în luna februarie
Fondul Monetar Internațional (FMI) vine la București între 3 și 7 februarie, a anunțat Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Echipa se va întâlni cu oficiali ai Guvernului României și ai Băncii Naționale a României (BNR) pentru a discuta despre ultimele schimbări economice și financiare și pentru a actualiza prognozele economice.
În prezent, România nu are un acord de finanțare cu FMI, dar instituția financiară analizează anual economia românească printr-un proces numit consultări pe Articolul IV. Aceste consultări sunt obligatorii pentru toate țările membre ale FMI.
Scopul lor este de a examina situația economică și financiară a fiecărei țări și de a oferi recomandări privind politicile economice, financiare și monetare, pentru a asigura stabilitatea și creșterea economică.
Cine va conduce misiunea FMI?
Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn în această funcție. Jan Kees Martijn a primit un alt post în cadrul FMI. Joong Shik Kang este șeful misiunii FMI în România și Grecia. Înainte, el a fost șeful misiunii FMI în Hong Kong și adjunct al șefului misiunii în China.
A lucrat și ca asistent al directorului Departamentului Asia și Pacific și ca șef al misiunii FMI în Insulele Marshall. A studiat economia la Universitatea din Seul și are un doctorat în economie de la Universitatea Wisconsin-Madison.
FMI estimează că UE ar putea economisi 40 de miliarde de euro pe an
Companiile din Uniunea Europeană (UE) ar putea deveni mai competitive față de cele din Statele Unite ale Americii și China, dacă ar plăti mai puțin pentru energie. Acest lucru ar putea fi realizat prin colaborarea guvernelor europene, investiții comune și integrarea pieței energetice, spune cei de la FMI.
Într-un raport pentru întâlnirea miniștrilor de Finanțe ai UE, instituția financiară spune că integrarea pieței energetice nu doar că ar reduce prețurile, dar ar îmbunătăți și securitatea energetică a Europei și ar ajuta la reducerea emisiilor de CO2.
În prezent, prețurile energiei electrice variază mult în UE, ceea ce fragmentează piața. Fondul Monetar Internațional sugerează că această problemă ar putea fi rezolvată prin creșterea comerțului de energie între țări și prin îmbunătățirea rețelelor electrice care le leagă.
Totuși, țările importatoare și cele exportatoare de electricitate ar putea fi reticente în a coopera. Țările care produc electricitate ieftin și ar putea exporta nu vor să vadă prețurile interne crescând, iar cele cu costuri mari se tem că importurile mai ieftine ar putea afecta producătorii locali.