Data de 29 februarie a consemnat începerea unei noi oferte publice iniţiale la BVB, şi anume cea a producătorului de contoare Contor Group Arad.

După ce în anul 2007 nu a ajuns la Bursa de Valori Bucureşti decât Transgaz, deşi erau aşteptate o mulţime de listări, 2008 a început promiţător din acest punct de vedere. Deşi, paradoxal, situaţia de la Bursă era mult mai bună în urmă cu un an şi permitea obţinerea unor sume mai mari prin oferte publice iniţiale (IPO – initial public offering) faţă de perioada de criză prin care trece piaţa în prezent.

Perioada în care se va desfăşura oferta publică iniţială a Contor Group este 29 februarie – 13 martie, iar intermediarul este societatea de servicii de investiţii financiare IFB Finwest, din Arad.

Compania intenţionează să atragă de la investitori 11,78 milioane de lei, echivalentul a peste trei milioane de euro, acţiunile emise reprezentând 20% din capitalul social care va rezulta după oferta publică, în cazul în care aceasta va avea succes. Indicatorul PER, calculat cu preţul din oferta publică şi cu profitul înainte de deducerea dobânzii, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de anul trecut este de 4,55, în timp ce raportul preţ/valoare contabilă este de 1,1.

Cu o cotă de piaţă importantă în România şi cu prezenţă în alte ţări, precum Germania, Franţa, Polonia, Rusia, Ucraina şi ţările baltice, Contor Group are în continuare planuri de expansiune. „În anii următori, vrem să ne consolidăm poziţia pe pieţele curente şi să abordăm pieţe noi: Africa, Orientul Mijlociu, Spania, Italia, ţările scandinave şi ţările baltice“, spune directorul general al grupului, Tudor Caracioni.

Acţionarul majoritar al companiei este în acest moment Waterhouse SRL, cu 59,9%, acesta fiind deţinut la rândul său, de Contor Caracioni GmbH. Alţi acţionari semnificativi ai Contor Group sunt Contor Caracioni GmbH, cu o participaţie de 28%, şi fondul de investiţii Middle Europe Opportunity Fund III N.V., cu 6,25% din acţiuni. În cazul în care acţiunile oferite spre vânzare în cadrul IPO vor fi subscrise în totalitate, omul de afaceri Tudor Caracioni, care controlează în acest moment 88% din acţiunile Contor Group, va rămâne cu o deţinere de 70,39% din companie.

Oferta publică iniţială a Contor Group Arad este cea de-a doua care se desfăşoară în această perioadă, după cea a fondului închis de investiţii STK Emergent.

«Vrem să ne consolidăm poziţia pe pieţele curente şi să abordăm pieţe noi.»
Tudor Caracioni, director general Contor Group