Producătorii de grâu vin cu vești proaste, în contextul în care românii au deja de-a face cu scumpiri pe bandă rulantă! Potrivit acestora, prețul pâinii s-ar putea dubla iar coșul zilnic va fi destul de afectat.
Românii au de-a face cu scumpiri pe bandă rulantă! Prețul pâinii s-ar putea dubla
Așadar, prețul pâinii ar putea ajunge până la 4 lei în perioada următoare, în funcție de locul din care este cumpărată, spun producătorii de grâu.
„Coșul zilnic va fi destul de afectat, energia pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult și costul de producție. Grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, preţul îngrășămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut, într-o perioadă destul de scurtă. România are nevoie anual de 3,1 milioane de tone de grâu şi secară”, a declarat producătorul de grâu Nicu Vasile la Antena 3, explicând și că prețul unei franzele s-ar putea chiar dubla.
Prețul grâului a ajuns la un nou record
Pe fondul conflictului din Ucraina, prețul grâului a ajuns și el la un nou record din martie 2008. Bursa de cereale de la Chicago arăta o creștere a prețului grâului cu 7,2 procente.
Din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, prețul grâului a ajuns la 12,60 de dolari per bushel, fiind în creștere cu 7,2 procente, scrie Reuters, care adaugă că acest nivel este cel mai ridicat din martie 2008.
Potrivit presei internaționale, prețul grâului a crescut, săptămâna trecută, cu 40% din cauza conflictului militar care a întrerupt livrările din Ucraina și Rusia.
De asemenea, și prețul porumbului a înregistrat o creștere cu 2,7%, în timp ce prețul la soia a crescut cu 2,05 procente, aceste cotații fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.
Amintim că Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.
„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a declarat un trader european pentru sursa anterior citată.
În plus, vânzările de grâu rusesc au înregistrat o scădere după ce porturile au fost închise, dar și din cauza lipsei navelor dispuse să meargă în porturile rusești și a impactului sancțiunilor.
De cealaltă parte, porturile ucrainene rămân închise iar comercianţii nu vor cumpere grâu rusesc, din cauza sancţiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alţi furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna trecută iar tendinţa ar urma să continue, explică traderii.
„Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult”, susţin traderii.