Mediul economic are o mica relevanta pentru cei care urmaresc sa preia societatile comerciale cotate. Faptul ca ele detin active care pot facilita controlul asupra unei retele de distributie sau asupra unei categorii de servicii este decisiv.
Pretul la care se face achizitia pe piata extrabursiera este, oricum, mai mic decat valoarea activelor. Acesti vanatori de oportunitati fac astazi jocurile pe piata. Rezultatele financiare sau managementul societatilor vizate au mai putina importanta. Investitorii nu urmaresc sa-si protejeze economiile plasandu-si banii in actiuni pe piata de capital. De aceea, cursul de schimb nu are mare importanta.
Cei care au vazut in actiuni o posibilitate de investitie rentabila si-au pierdut entuziasmul la mijlocul anului trecut. Doar cativa au ramas fideli ideii de plasament in valori mobiliare. Depozitele bancare si, acum, dolarul au ramas plasamente de referinta. De aceea, prabusirea cursului de schimb nu a afectat prea tare piata de capital. Este posibil sa apara reactii destul de bruste din partea investitorilor straini, atatia cati au mai ramas in piata.
„Deocamdata asteptam. Nu am mai facut nici o miscare in conturile noastre toata saptamana trecuta. Cei care au investit in fond ne intreaba cam ce profituri am putea obtine din vanzarea actiunilor din portofoliu, astfel incat acestea sa se constituie in cresteri nete, adica sa depaseasca devalorizarea. Este o intrebare dificila, pentru ca piata extrabursiera nu ofera raspuns”, este de parere reprezentantul unui mic fond strain prezent in Romania.
Pozitia investitorilor care urmaresc preluarea unor companii axate pe comert este explicata de brokerul unei societati de intermediere: „Preturile actiunilor nu sunt indexabile. Ele fluctueaza in functie de cerere si oferta, indiferent de curs. In concluzie, societatea este cumparata la acelasi pret, in lei, indiferent de pretul dolarului. Odata preluat pachetul majoritar, investitorul poate dicta orice politica ii convine. In general, spatiile comerciale sunt inchiriate la un pret calculat in dolari. Oricum am calcula, actionarul majoritar castiga. Acelasi lucru in cazul in care se castiga controlul asupra unei retele de servicii. Se stie ca preturile serviciilor se misca primele in cazul devalorizarii”.
Faptul ca devalorizarea leului nu a dus la migrarea investitorilor in actiuni spre plasamente in valuta poate fi o veste buna pentru toti cei care traiesc de pe urma tranzactiilor cu actiuni. Un calcul simplu arata insa ca realitatea este alta. Daca marti, 16 martie, tranzactiile se ridicasera la 13 mld. lei, adica 990.000 dolari, miercuri, cele 8 miliarde insemnau 570.000 dolari, iar joi, 18 martie, pentru tranzactii de 11 miliarde lei echivalentul in dolari era de 740.000 dolari. Facand ajustarile necesare, pentru ca valorile in lei ale tranzactiilor sa fie compatibile, in doar doua zile, valoarea in dolari a tranzactiilor a pierdut peste 10%. La aceasta se adauga si scaderea propriuzisa a operatiunilor, calculata in lei.
Situatia actuala nu face decat sa agraveze conjunctura din piata. Brokerii isi vad subtiate si mai mult veniturile si asa reduse, iar autoritatile pietei incep sa-si puna probleme serioase de finantare. Abundenta de oferte de cumparare, o adevarata gura de oxigen pentru cei cativa norocosi care isi adjudeca intermedierea, nu poate dura la infinit.
Probabil ca deteriorarea mediului de afaceri, in general, va taia din ce in ce mai mult pofta romanilor de a trai pe cont propriu. Cand afacerile nu vor mai merge, spatiile comerciale, mai ales cele din provincie, nu vor mai valora mare lucru. Intr-un fel sau altul, economia va aduce la realitate piata extrabursiera, iar trezirea din starea de hibernare in care se afla acum va fi extrem de dura. Multi intermediari vor trage obloanele si multe fonduri de investitii vor ridica din umeri in fata finantatorilor.