Milioane de oameni, la un pas de foamete
Organizația Națiunilor Unite atenționează într-un raport realizat recent că foamea acută va afecta în următoarele luni peste 20 de țări. Potrivit ONU, cel puțin 34 de milioane de oameni se află „la un pas de foamete”, transmite theguardian.com
Un raport privind cele mai afectate regiuni unde foametea este acută, publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP), arată că populația din Yemen și din Sudanul de Sud suferă deja de foame.
Sunt la un pas de foamete
Organizația Națiunilor Unite estimează că 34 de milioane de oameni sunt „la un pas de foamete” din cauza conflictelor armate, șocurilor climatice și pandemiei cauzate de noul coronavirus, care au contribuit la o creștere „alarmantă” a foametei la nivel global, conform sursei menționate.
De asemenea, în unele zone ale lumii, fenomenul de foamete este agravat de invaziile de lăcuste venite din deșert.
„Amploarea suferinței este alarmantă. Toți suntem obligați să acționăm acum și să acționăm rapid pentru a salva vieți, pentru a proteja mijloacele de trai și pentru a preveni o situația încă și mai gravă”, a declarat directorul general al Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO), Qu Dongyu.
Nordul Nigeriei, Yemen și Sudanul de Sud ocupă prima poziție pe lista locurilor care se confruntă cu niveluri „catastrofale” de foamete
Africa este cel mai grav afectată de lipsa de alimente, dar există puncte fierbinți ale foametei și în alte regiuni, precum Afganistan, Siria, Liban, Haiti și Caraibe. La începutul acestei luni, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) au solicitat 5,5 miliarde de dolari pentru a evita foametea, prin asistență alimentară umanitară.
Dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele
„Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om – şi folosesc termenul în mod delibera”, explică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care subliniază că „în secolul XXI nu este loc de foamete” iar „la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii – o creştere de 20% într-un an”.
„Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele”, a conchis Antonio Guterres.
Sursă foto: Dreamstime