Observatorii fenomenului s-or fi gandit ca e vorba de acel centralism neglijent care regleaza uzul reclamelor in noile piete est-europene si pentru care un asa marunt amanunt precum disconfortul logic al publicului romanesc nu are cum sa tulbure marile strategii multinationale.
Ei bine, explicatia e mult mai simpla. Pur si simplu, in cazul acestor reclame, „noutate inseamna „calitate. Noutatea trebuie clamata oricand, oriunde, oricat de invechit ar fi, in realitate, sortimentul laudat. Argumentul noutatii e greu de contrazis. Noutatea si vechimea sunt concepte relative, la fel cum relativa este comparatia dintre efectul detergentului publicizat si cel al deja clasicului „detergent oarecare. Ne aflam, in cazul detergentilor si al chimicalelor, in general, intr-un domeniu in care inovatia si tehnicismul trebuie evidentiate, dar nu neaparat demonstrate.
Cat de profitabil este acest obicei publicitar ne dam seama din ultima campanie Bona (ma rog, „noul Bona). Intr-un calup mai consistent, un prim spot pune problema apei dure. Vedem cum familia-tip romaneasca este avertizata de catre o doamna din televizor de pericolele particulelor dusmanoase din apa de spalat. La un scurt interval, de un spot-doua, momentul Bona revine: familia a gasit solutia impotriva duritatii apei menajere, e noul Bona. Miracolul e atat de mare – hiperbolizeaza anuntatorii – incat madam crainica iese din micul ecran si le smulge telespectatorilor pachetul de Bona. Atentie! Nici o clipa nu se spune ca ar fi vorba de o noua formula, imbogatita cu componente de dedurizare. Atat noul Bona, cel care a fost dintotdeauna noul Bona, cum ar veni, vechiul nou Bona. In plus, solicitantii pot primi de la Bona un evidentiator de soiul foitei de turnesol cu care pot testa duritatea apei de la robinet. Inca o proba de competenta tehnica!
Nu e o minciuna, asadar, sa spui ca noul Bona, adica vechiul nou Bona, dedurizeaza apa: e ceea ce fac, in general, detergentii mai acatarii. In plus, ar fi o minciuna sa spui ca Bona este intr-o noua formula. E „noul Bona, cel dintotdeauna. Cine intelege altceva, n-are decat. Situatia e simbolizata parca de poza cu lalele de pe pachetul de (nou) Bona parfumat: totu-i la fel de subtil ca mirosul de lalele – unii il simt, altii nu…
Florin Dumitrescuds
O poanta dura…
25 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 25 noiembrie 1999, 14:00
Observatorii fenomenului s-or fi gandit ca e vorba de acel centralism neglijent care regleaza uzul reclamelor in noile piete est-europene si pentru care un asa marunt amanunt precum disconfortul logic al publicului romanesc nu are cum sa tulbure marile strategii multinationale.Ei bine, explicatia e mult mai simpla. Pur si simplu, in cazul acestor reclame, "noutate inseamna "calitate. Noutatea trebuie clamata oricand, oriunde, oricat de invechit ar fi, in realitate, sortimentul laudat. Argume
Etichete: arhiva,
bona
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook