Există astăzi o anumită tendință de a considera deciziile luate de instituțiile comunitare drept cele mai bune și așa s-a ajuns la concluzia că este foarte bine să se ducă o campanie de desființare a capacităților poluante de producere a energiei electrice.
Multe termocentrale din vastul ansamblu politic european au fost dezactivate, miniștrii naționali făcându-și un titlu de glorie din aceste operațiuni ce au drept scop o planetă mai sănătoasă. Întotdeauna se poate mai mult și s-a trecut la dezactivarea reactoarelor nucleare, mai ales după ce s-a întâmplat la Fukushima. Nu se poate spune că ideea este rea, poluarea având consecințe devastatoare asupra oamenilor, animalelor și plantelor.
Particulele degajate în atmosferă de către termocentralele pe bază de cărbune inferior erau cele mai toxice pentru plămâni și puteau să conțină mercur sau uraniu. Ecologiștii se pot declara mulțumiți de aceste transformări politice și vor chiar mai mult pentru o Europă verde. Problema se pune însă și în alt fel. Oare nu cumva capacitățile închise aveau un anumit rol în sistemul energetic european? Oamenii acționează mai mereu unilateral și nu se știe niciodată unde dai și unde crapă. Termocentralele erau instalații de forță și care funcționau permanent pentru a se face față consumului în creștere. Asigurau stabilitatea sistemului energetic continental. Aceeași era situația cu reactoarele nucleare. Un oraș mare are nevoie de puteri instalate de ordinul a sute de MW pentru fiecare kilometru pătrat.
Curentul electric are reguli greu de înțeles de omul obișnuit. Centralele ce exploatează potențialul cinetic al apelor nu pot funcționa decât dacă sunt precipitații bogate și numai un anumit număr de ore pe zi pentru a se permite refacerea stocurilor de lichid sau pentru păstrarea unor rezerve necesare uzinării în zilele următoare. Perioadele de secetă pot duce la producții scăzute sau chiar la întreruperea funcționării.
Vântul, interesant pentru țările situate favorabil din punct de vedere geografic, este capricios la capitolul intensitate și energia solară încă este greu de utilizat. Este posibil acum ca sistemele europene să cadă pentru perioade de timp destul de lungi și centralele rămase să nu poată face față cererii de pe piață, chiar dacă prețurile vor fi atractive. Cu cât o economie este mai avansată, cu atât este mai dependentă de energia electrică și lumea contemporană nu poate să supraviețuiască fără acest fel de energie, mai ales că întreaga tehnică a fost computerizată.
Dacă se dorește un trai curat, toată industria ar trebui eliminată pentru că este poluantă în mod absolut. Transporturile și încălzirea funcționează în special cu ajutorul motoarelor termice.