Ar fi de competența autorităților să stabilească o strategie consistentă pentru a garanta accesul cetăţeanului brazilian la imunizare, pentru a elimina pericolul la adresa sănătăţii publice și pentru a relua activitatea economică. Nu pare dificil pentru o țară care are un program de vaccinare exemplar până de curând.
În schimb, Brazilia a fost supusă unui festival de oportunism, ideologie și nebunie. Miezul conflictului dintre Doria și Bolsonaro este CoronaVac, vaccinul anti-COVID al companiei chineze Sinovac, testat la São Paulo de Institutul Butantan. Întrucât se află în cea mai avansată etapă de cercetare, Doria a profitat de primele rezultate – care garantează siguranța, dar nu spun nimic despre eficacitate – pentru a promite ceea ce nu putea: vaccinarea populației începând din luna decembrie. Demagogie pură, transmite Oglobo într-un editorial.
Bolsonaro a reacționat ca cineva care, de la începutul pandemiei, pune ideologia în locul cunoașterii. El a lansat jigniri referitor la vaccinarea obligatorie (susţinută de Doria), a supranumit CoronaVac drept „vaccinul chinezesc al lui Doria” și a afirmat că a decis „să nu cumpere vaccinul menţionat”. Mai multă demagogie.
Nu se știe ce vaccinuri vor funcționa
Adevărul este că, în stadiul actual al cercetărilor, nu se știe ce vaccinuri vor funcționa. Există, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 198 de candidați, 44 dintre ei în teste clinice. Zece se află în etapa finală, cel mai critic și supus unor surprize neplăcute. În cazul în care China are mai multe şanse să ajungă mai devreme la un vaccin eficient, este doar pentru că este implicată în mai multe măsuri avansate. Dar nimic nu este garantat. Lucrul potrivit pentru Brazilia este să nu excludă pe unul sau pe altul pe baza preferințelor ideologice. Trebuie să mizeze pe mai multe.
Cercetarea necesită timp. Recordul anterior pandemiei este al vaccinului împotriva ebola, care a avut nevoie de cinci ani până să fie aprobat. Dacă cineva va obţine un vaccin într-un an, va fi fost deja o ispravă. Temerar este să doreşti să grăbeşti și mai multe cercetările care se mișcă deja cu o viteză nemaivăzută până acum. Una este să dezvălui rezultatele preliminare pentru a menține speranța. Alta este, așa cum a făcut Doria, promițând imposibilul. Doar la sfârșitul testelor va fi aprobat un vaccin.
În același timp, pandemia a adus un nou ingredient: este necesar să se investească mai întâi în producție pentru a asigura accesul rapid după aprobare. De aceea, Ministerul Sănătății a fost de acord să aloce 1,9 miliarde de reali pentru producția locală a candidatului consorţiului AstraZeneca/Oxford și 2,5 miliarde de reali consorțiului Covax, al OMS. Chiar și fără a ști dacă va funcționa. La fel cum este lăudabil faptul că Butantan se pregătește să producă 61 de milioane de doze de CoronaVac. Chiar și fără a ști dacă va funcționa. Bolsonaro comite o barbarie atunci când refuză să extindă această măsură.
Nici Doria, nici Bolsonaro, nici nimeni nu poate ști ce va funcționa. Politizarea problemelor științifice ne-a costat deja 155.000 de vieți. Este inacceptabil să coste și mai mult.