Poți obține finanțare până la sfâșitul lunii mai pentru a deschide un atelier de prelucrare a lemnului sau o croitorie. Primești puncte în plus dacă ai până în 40 de ani, înființezi o microîntreprindere și faci angajări.
Vrei să deschizi o frizerie, o cizmărie, un atelier de prelucrare a lemnului sau unul de reparații? Dorești să produci energie din surse regenerabile? Pentru astfel de proiecte poți solicita fonduri europene de până la 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.
Persoanele fizice autorizate (inclusiv pentru cabinete medicale și veterinare individuale) pot obține până la 50.000 de euro/proiect, microîntreprinderile din transportul rutier pot solicita până la 100.000 de euro/proiect, iar celelalte microîntreprinderi, până la 200.000 de euro. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 5.000 de euro.
Fondurile se pot obține pentru crearea sau dezvoltarea de microîntreprinderi din sectoarele nonagricole, care își propun ca obiective crearea și menținerea locurilor de muncă în spațiul rural, încurajarea inițiativei în afaceri a tinerilor, susținerea activităților meșteșugărești tradiționale (prelucrarea artistică a lemnului, confecţionarea instrumentelor muzicale, împletituri din fibre vegetale şi textile, confecţionarea obiectelor ceramice, grafică sau pictură, prelucrarea pielii, metalelor etc.).
Pentru obținerea finanțării sunt necesare următoarele documente: studiul de fezabilitate (pentru proiecte care prevăd lucrări de construcţii şi/sau montaj) sau memoriu justificativ (pentru cele care nu necesită astfel de lucrări); situația financiară a firmei sau – pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale – declaraţie specială privind veniturile realizate în anul precedent depunerii proiectului; actul de proprietate asupra terenului/clădirii sau alt document încheiat la notariat care să certifice dreptul de folosinţă al terenului/clădirii; certificat de urbanism/autorizaţie de construire pentru proiecte care prevăd construcţii; documente prin care solicitantul dovedește capacitatea şi sursele de cofinanţare ale proiectului etc. Dosarul se depune la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit al judeţului unde se implementează proiectul.
Cheltuielile, rambursate în 90 de zile
Pentru a facilita accesarea fondurilor europene nerambursabile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, solicitantul poate beneficia de fonduri în avans de până la 20% din valoarea eligibilă nerambursabilă. Termenul de rambursare a cheltuielilor eligibile în baza cererii de plată este de maximum 90 de zile calendaristice de la data înregistrării acesteia. Beneficiarul este obligat să nu înstrăineze și să nu modifice investiţia realizată prin proiect timp de cinci ani de la data semnării contractului de finanţare.
Conform informațiilor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în cadrul acestei măsuri, începând din 2008 și până în prezent, au fost depuse circa 4.000 de proiecte, prin care au fost solicitate fonduri nerambursabile de 543 de milioane de euro. Majoritatea proiectelor au fost depuse pentru achiziționarea de utilaje agricole, dar și pentru prestări de servicii sau activități auxiliare procesului de producție.
395 mil. de euro este valoarea totală a finanțării nerambursabile alocată acestei măsuri. Pentru sesiunea care se deschide pe 2 mai, bugetul este de 98 de milioane de euro.
Cine poate solicita fonduri nerambursabile
Microîntreprinderile care au mai puțin de 10 angajați și care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale în valoare de până la două milioane de euro, echivalent în lei.
Persoanele fizice (neînregistrate ca agenți economici) care se vor angaja ca până la data semnării contractului de finanțare să se înregistreze cel puțin cu statutul de persoană fizică autorizată și să funcționeze ca microîntreprinderi.
Ce se finanțează
Construcția, modernizarea și extinderea clădirilor în scopuri productive; Construcția de clădiri pentru marketingul produselor proprii; dotarea aferentă cu echipamente, utilaje etc., inclusiv achiziționarea în leasing a acestora;
Achiziționarea de software, patente, licențe, inclusiv în leasing; Achiziționarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decât biocombustibilii.
Atenție! Beneficiarul trebuie să prezinte toate avizele și acordurile necesare investiției pentru care se solicită finanțare și să declare pe proprie răspundere că va asigura cofinanțarea proiectului.