Pregatirea specialistilor in acest domeniu s-a putut realiza insa mai mult prin finantari externe. Programul pentru protectia mediului, promovat de americani la Universitatea Tehnica din Cluj, a deschis absolventilor porti noi in cariera. Programul de Eco-Management de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca face parte dintr-un mult mai amplu proiect de protectie a mediului, Environmental Training Project. Programul, finantat de guvernul SUA prin United States Agency for International Development, a fost conceput pentru a acorda asistenta tarilor din Europa Centrala si de Est in procesul de restructurare industriala. Sistemul creat la Cluj, in parteneriat cu Universitatea din Minnesota (SUA) inca din anul 1996, face parte dintr-o retea internationala de instruire. Programe cu orientare similara celui de Eco-Management se deruleaza in Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria.
Obiectivul programului este de a pregati, in mod special, persoane cu putere de decizie in procesul de restructurare orientata spre protejarea mediului. Cursantii sunt specializati atat in domenii tehnologice si metodologice de stricta specialitate, cat si in economie si management. „Scopul este ca ei sa dobandeasca cunostintele si abilitatile care sa le permita sa conceapa si sa intocmeasca proiecte pe probleme de mediu, pe care sa le sustina in fata celor care aloca resurse si apoi sa le puna in aplicare prin antrenarea oamenilor si mecanismelor organizatiei”, explica profesorul Dan Candea de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.    
Pe parcursul celor cinci ani de derulare a programului au finalizat cursurile aproximativ 140 de persoane. Participantii sunt din toata tara. Multi dintre ei se gasesc in prezent pe functii incepand cu cea de responsabil de mediu pana la director general. Cea mai mare parte a cursantilor sunt trimisi si sustinuti financiar de intreprinderile sau institutiile in care lucreaza, dar sunt si multi care urmeaza programul pe cont propriu, din convingerea ca domeniul este de mare actualitate si ca le ofera noi oportunitati profesionale. Lia Puscas, sefa Laboratorului de mediu de la societatea Industria Sarmei SA Campia Turzii, este acum persoana fizica autorizata cu calitatea de consultant de mediu. Ea a condus proiectul de implementare a sistemului de management de mediu (SMM) conform ISO 14001 (certificat de National Quality Assurance si Lloyd, Marea Britanie) pentru una din sectiile de productie ale intreprinderii.
La ora actuala se lucreaza la extinderea sistemului pentru intreaga societate. Specializarea dobandita i-a permis insa, in calitate de auditor si consultant de mediu, sa se implice in numeroase alte proiecte ca persoana fizica autorizata. „Cursul de Eco-Management a fost de fapt inceputul formarii mele pentru o noua profesie. Am inceput sa lucrez in domeniul protectiei mediului din octombrie 1997, iar cursul l-am inceput o luna mai tarziu. Punerea in practica a cunostintelor intr-o intreprindere mare si cu un management care a inteles beneficiile pe care le ofera implementarea unui SMM a avut ca rezultat acumularea unei experiente care mi-a permis sa devin consultant, expert si auditor.”
Programul de studii postuniversitare este doar una dintre activitatile Centrului de Eco-Management organizat in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Infiintat printr-un proiect finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, Centrul de Eco-Management ofera, prin intermediul specialistilor din facultate, dar si al colaboratorilor externi, consultanta si servicii de informare si documentare pe probleme de protectia mediului. Programul este sustinut de o echipa multidisciplinara care include cadrele didactice, dar si colaboratori straini proveniti din randul profesorilor americani si ai celor de la Universitatea Central-Europeana si din Cehia. In echipa au intrat, cu timpul, chiar si unii dintre absolventii programului. Sanda Manescu, inginer geolog, asociat si administrator al firmei Ecoterra Ing. din Baia Mare, spune ca acest program postuniversitar i-a schimbat viata. Ea este acum colaborator al Centrului de Eco-Management la cursurile de evaluare a impactului asupra mediului. „Cariera mea a fost profund marcata de cursul de Eco-Management in primul rand datorita faptului ca o serie de module m-au ajutat sa dau sens activitatii mele printr-o planificare strategica, prin-
tr-o mai buna comunicare cu colectivul pe care-l coordonez. Am invatat sa-mi urmaresc performantele si sa nu-mi irosesc timpul, sa promovez o buna imagine a firmei, sa identific si sa mentin, printr-o activitate organizata, potentialii clienti ai firmei. O buna parte dintre colegii de curs au devenit in timp colaboratori ai firmei, facand parte din actualul colectiv de specialisti colaboratori.” O oglinda a impactului cursului asupra activitatii inginerei si firmei baimarene este si numarul mare de studii de impact si bilanturi de mediu elaborate doar in ultimele 12 luni, documentatii si obtinerea avizelor de mediu pentru privatizare.    

Un program pentru lideri In afaceri

Zbigniew Bochniarz, director Center of Nations in Transition de la Hubert H. Humphrey Institute of Public Affairs, Universitatea Minnesota, SUA.:
„Cursul s-a dovedit a fi extrem de atractiv si eficace pentru lideri in afaceri din institutii publice si ONG-uri din intreaga tara. Programul ofera multe cunostinte si deprinderi cu aplicabilitate practica, adaptate in mod creator din practica UE si SUA pentru conditiile Romaniei. Dovada cea mai buna a calitatii cursului sunt absolventii sai care fac parte in acest moment dintre campionii ideilor managementului de mediu, ale dezvoltarii durabile si largirii pietei produselor si serviciilor de mediu.
Cei peste 150 de absolventi ai cursului postuniversitar romanesc, organizati intr-o Asociatie a Absolventilor, reprezinta o entitate importanta a celor peste 600 de astfel de absolventi iesiti din programele Proiectului de Instruire de Mediu desfasurate in Europa Centrala si de Est.”
Programe de instruire
Centrul de Eco-Management al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca organizeaza cicluri de pregatire (A-F) insumand mai multe cursuri a cate 20 ore fiecare:
Ciclul A – Programul postuniversitar de specializare in Eco- Management
Durata: 258 ore, pe parcursul unui an.
Ciclul B – Metode si tehnici de evaluare a impactului asupra mediului
Durata: 80 ore.
Ciclul C – Comunicare interpersonala si de grup
Durata: 100 ore.
Ciclul D – Dezvoltarea resurselor umane
Durata: 140 ore.
Ciclul E – Management pentru competitivitate si dezvoltare durabila in afaceri
Durata: 60 ore.
Ciclul F – Finante-contabilitate pentru manageri neeconomisti
Durata: 60 ore.
Cursuri in domeniul mentinerii sub control a problemelor de poluare a mediului
Pentru finalizarea ciclului A cursantii sustin o lucrare de absolvire se acorda:
· Diploma de studii postuniversitare de specializare, emisa de Ministerul Educatiei si Cercetarii
· Certificat romano-american emis in comun de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea din Minnesota (SUA).
La finalizarea unui curs de 20 ore sau a unui ciclu B-F, absolventul obtine un Certificat de absolvire emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Taxa de scolarizare:
· pentru un curs de 20 ore – 55 euro
· pentru ciclul A – 550 euro/cursant
Informatii suplimentare la Centrul de
Eco-Management, Str. Dorobantilor 71-73, Cluj-Napoca, tel/fax: (0264) 195.488,
0723-322.550, 0723-322.545; e-mail: Eco.Management@events.utcluj.ro