O putere mondială cutremură toată lumea. ONU e în alertă

Kim Jong-un

Agenția atomică a ONU este în alertă. Pe fondul haosului creat de SUA în Afganistan, Coreea de Nord ar fi repornit un reactor care produce plutoniu.

Coreea de Nord pare să fi repornit principalul reactor nuclear folosit pentru producerea combustibililor pentru arme. Raportul anual al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se referă la un reactor de 5 megawați, de la principalul complex nuclear Yongbyon, la nord de Phenian, scrie Euronews.

Reactorul produce plutoniu, unul dintre cele două ingrediente-cheie utilizate pentru a construi arme nucleare, alături de uraniu.

„De la începutul lui iulie, există indicii, printre care deversarea de apă de răcire, compatibilă cu funcţionarea reactorului”, subliniază agenția în raportul său anual.

Indicii că a repornit laboratorul de radiochimie

AIEA susține că există indicii privind funcționarea laboratorului de radiochimie Yongbyon de la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii iulie. Această perioadă de funcționare este în concordanță cu campaniile de reprocesare anterioare a combustibilului iradiat evacuat din reactor. Laboratorul este o instalație în care plutoniul este extras prin reprocesarea tijelor de combustibil uzat scoase din reactoare.

AIEA nu a avut acces la Yongbyon sau în alte locații din Coreea de Nord de când Phenianul a dat afară inspectorii AIEA, în 2009. Agenția folosește imagini prin satelit pentru a monitoriza evoluțiile din programul nuclear al Coreei de Nord.

În 2019, în timpul întâlnirii dintre Kim Jong Un şi Donald Trump, Coreea de Nord a propus destructurarea unei părţi din complexul Yongbyon, dar nu şi a altor infrastructuri de producţie nucleară, în schimbul ridicării „parţiale” a sancţiunilor economice.

Această ofertă a fost respinsă de Washington şi de atunci negocierile dintre cele două ţări se află într-un punct mort. În ultimele luni, Coreea de Nord a avertizat că își va extinde programul nuclear în cazul în care SUA nu renunță la politica „ostilă”.