Robotul Peregrine va analiza atmosfera lunară

Racheta Vulcan, purtând la bord robotul lunar Peregrine, a fost lansată în dimineața zilei de luni de la Cape Canaveral din Florida, conform informațiilor furnizate de Sky News.

Misiunea Peregrine, dezvoltată de compania  Astrobotic își trage numele de la cea mai rapidă pasăre din lume. Misiunea este susținută financiar în parte de către NASA. Acest robot va transporta 21 de pachete pe Lună, dintre care unele sunt destinate agenției spațiale NASA.

Lansarea robotului a avut loc la bordul unei rachete Vulcan de la Space Launch Complex-41 din Cape Canaveral, Florida. După decolare, racheta îl va transporta pe Peregrine la o altitudine de peste 360.000 km deasupra Pământului înainte ca acesta să își înceapă călătoria.

Robotul va executa o buclă în jurul planetei înainte de a se îndrepta spre Lună. Peregrine va încerca să aterizeze pe suprafața lunară în data de 23 februarie.

Robotul va efectua analize ale atmosferei lunare și va încerca să obțină informații suplimentare despre mișcarea apei în jurul Lunii.

O posibilă aterizare reușită a unei nave spațiale comerciale pe Lună ar reprezenta un moment semnificativ în explorarea spațiului.

Misiunea Peregrine One include mai multe experimente ale NASA. Acestea au potențialul de a deschide calea pentru programul Artemis. Acest program își propune să readucă oamenii pe suprafața lunară până la sfârșitul anului 2030.

Primul astronaut civil chinez a ajuns în spațiu

În altă ordine de idei, pe 30 mai 2023, China a trimis în spațiu un nou echipaj format din trei astronauți. Echipajul are în componență primul astronaut civil chinez. Acesta va sta la bordul stației Tiangong pentru o perioadă de șase luni, scrie presa internațională.
China marchează astfel prima dată când este inclus un civil, ca parte a misiunii sale de a-și spori capacitățile în domeniul zborurilor spațiale cu echipaj uman. Și de a reduce decalajul față de Statele Unite și Rusia.

Lansarea este o etapă importantă pentru China, care își reafirmă ambiția de a trimite un astronaut chinez pe Lună până în 2030. Acest obiectiv ambițios reprezintă un obiectiv major pentru programul spațial al Chinei, care a progresat constant pe parcursul a mai multor decenii.

Misiunea Shenzhou-16 a fost lansată de la centrul de lansare spațială Jiuquan, în deșertul Gobi, cu ajutorul unei rachete Long March 2F. Această misiune exemplifică progresele continue ale Chinei în domeniul explorării spațiale.

Zou Lipeng, directorul centrului de lansare, a declarat că lansarea a fost un succes răsunător și a confirmat că astronauții sunt în stare excelentă.

O multitudine de angajați ai programului spațial chinezesc au avut ocazia să asiste direct la lansare. Aceștia au făcut selfie-uri cu racheta magnifică drept fundal, surprinzând acest moment impresionant.