Potrivit The Guardian, o parte a unei rachete imense lansate de China pentru stația sa spațială Tianhe ar putea cădea pe Pământ în orice moment. De menționat este faptul că, prăbușirea rachetei este incontrolabilă, deci nu se știe exact în ce zon ă ar putea cădea.
Racheta a fost lansată pe 29 aprilie de la Wenchang, loc situat în provincia Hainan din China. Deși lucrurile au mers bine la început, ultierior, racheta a intrat pe o orbită temporară, ceea ce ar putea conduce la una dintre cele mai matri reintrări ne-controlate în atmosferă din toate timpurile, precizează sursa citată.
Aceasta ma amintește că, în urmă cu un an, un alt eveniment similar a avut loc pe 11 mai 2020, cu același tip de rachetă din China. În acest context, în prezent, Statele Unite si NASA monitorizează încă o dată cerul pentru a evita un potențial impact periculos al acesteia.
De menționat este faptul că, racheta este complet scăpată de sub control și se mișcă neregulat pe orbita Pământului. Experții încă nu știu unde va ateriza, însă vor afla cu oră două înainte ca această să intre în atmosfera terestră. La evenimentul similar din urmă cu un an, bucățile rachetei au distrus mai multe clădiri din Coasta de Fildeș.
„Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.
O rachetă chinezească amenință Pământul
În cursul zilei de marți, potrivit The Guardian, corpul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute cu aproximativ 27.000 km/h, la o altitudine de peste 300 de kilometri. Din 1990 nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra în atmosferă necontrolat.
În ceea ce privește greutatea, se preconizează că această componentă a rachetei ar avea aproximativ 21 de tone. Totodată, șeful ESA menționează că racheta ar putea arde atunci când intră în atmosferă, dar există șanse ca bucăți mari din ea săaibă un puternic impact cu solul.
„Aproximativ 20-40% din masa inițială a rachetei ar putea rămâne intactă, având un potențial impact major în zona de contact, inclusiv în orașe precum New York, Madrid sau Beijing”, a declarat Holger Krag, șeful Biroului Programului de Siguranță Spațială a ESA (European Space Agency).
De menționat este faptul că, într-o rotație completă deasupra Pământului, racheta trece pe deasupra orașelor New York, Madrid, Beijing, după care ajunge în sud, deasupra statelor Chile și Noua Zeelandă, deci practic poate ateriza oricând deasupra acestor regiuni.