Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida a afirmat, vineri, 18 noiembrie, că o rachetă de origine nord-coreeană pare să fi căzut în mare în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, în largul insulei Hokkaido, a relatat agenția de presă AFP.
Premierul nipon consideră atacul nord-coreean fiind absolut inacceptabil
„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a spus Fumio Kishida în cadrul unui summit asiatic desfășurat la Bangkok, calificând acest tir „absolut inacceptabil”. Premierul nipon a precizat că nu au fost semnalate daune la nave sau avioane. Zona Economică Exclusivă (ZEE) se extinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la zona de ţărm.
„Am protestat ferm în faţa Coreei de Nord. (n. red. Aceasta) repetă actele de provocare cu o frecvenţă fără precedent. Reiterăm cu fermitate că acest lucru este absolut inacceptabil.”, a declarat Fumio Kishida.
Xi Jinping şi-a exprimat „preocupările profunde”
„Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud trebuie să se coordoneze îndeaproape pentru a lucra la denuclearizarea completă a Coreei de Nord.”, a mai adăugat oficialul nipon.
Premierul Fumio Kishida a menţionat că în cursul summit-ului la Bangkok, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat „preocupările profunde” cu privire la mai multe probleme de securitate regională.
SUA au reacționat!
După ce Coreea de Nord a lansat, vineri, 18 noiembrie, o presupusă rachetă balistică intercontinentală care a aterizat la 200 de kilometri în largul Japoniei, SUA a venit cu o reacție în acest sens și a condamnat lansarea rachetei! Oficialii japonezi au precizat că racheta a aterizat la doar 200 km în largul Japoniei și că avea o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite.
„Această lansare este o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și crește inutil tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate din regiune.”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, citat de Reuters.
„Ușa nu s-a închis în fața diplomației, dar Phenianul trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă în schimb angajamentul diplomatic”, a mai precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.