Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, nu a comentat deloc informațiile potrivit cărora o rachetă rusească a pătruns, vineri, în spaţiul aerian al Republicii Moldova.
Dmitri Peskov a refuzat să comenteze subiectul rachetei: Sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, nu a comentat informațiile potrivit cărora o rachetă rusească a pătruns vineri, 10 februarie 2023, în spaţiul aerian al Republicii Moldova.
„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat, vineri, Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de presă TASS.
Valeri Zalujnîi, comandantul şef al Armatei Ucrainei, a fost cel care a anunţat iniţial că două rachete de croazieră ruseşti au pătruns, vineri, în spaţiul aerian al Republicii Moldova și al României, înainte de a intra în spațiul aerian al Ucrainei.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a atrage atenţia părţii ruse asupra „încălcării inacceptabile” a spaţiului aerian al Republicii Moldova, a informat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.
Volodimir Zelenski consideră noul bombardament al armatei Rusiei este o provocare pentru NATO
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține ferm că rachetele ruseşti care, în timpul atacului aerian efectuat, vineri, asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al unui stat membru NATO, România, reprezintă o provocare pentru Alianța Atlanticului de Nord şi pentru securitatea sa.
„Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei) în această dimineaţă. Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită”, a transmis, vineri, Volodimir Zelenski pe contul său de Telegram.
În ciuda declarației sale, Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a dezminţit informația potrivit căreia o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian al României.
„Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă rusească din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei și al Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian al Ucrainei, fără să intersecteze spaţiul aerian al României”, a transmis, vineri după-amiază, MApN.
Potrivit informațiilor transmise de Guvernul de la Kiev, armata Ucrainei a doborât 61 de rachete rusești dintre cele 71 de rachete de tipul Kh-101, Kh-555 şi Kalibr lansate de armata Rusiei, vineri dimineață, într-un nou atac care a ţintit instalaţii energetice, autorităţile ucrainene confirmând faptul că unele instalații energetice au fost lovite.