68-6676-4849_vin1.jpgColectia Cuvée este vârful de gamă al casei chiliene Misiones de Rengo. Învechit în butoaie de stejar timp de zece luni şi ţinut apoi în sticle alte şase luni, acest Carmenère Cuvée este un vin roşu intens aromat, în care se simte un gust de ciocolată, fructe coapte şi scorţişoară. Casa de vinuri Vinexpert recomandă servirea lui la o temperatură de circa 18-20 de grade, dar şi, ceea ce e important, deschiderea cu o oră înainte pentru a-i da timp să îşi elibereze parfumul.

Soiul Carmenère provine de fapt din Franţa, fiind una dintre varietăţile pure cultivate în regiunea Bordeaux, de unde însă a dispărut de pe mari suprafeţe în secolul al XIX-lea, din cauza unei filoxere care a afectat grav plantaţiile vinicole din Hexagon. În Chile, unde a fost importat acum aproximativ un secol şi jumătate, soiul s-a adaptat bine, astăzi statul sud-american fiind cel mai mare producător de Carmenère din lume. Totuşi, soiul e folosit mai ales pentru cupaje (amestecuri de must sau vinuri), în combinaţie fie cu Cabernet Sauvignon, fie cu Merlot – cu acesta din urmă fiind de altfel uneori confundat.

Dacă sunteţi sceptici, ar trebui să ştiţi că deja, de mai bine de un deceniu, vinurile chiliene concurează de la egal la egal cu cele din Franţa, Italia sau Spania, graţie mai ales unui imbatabil raport calitate-preţ, dar şi climei, solului şi purităţii soiurilor.  Studii recente arată că vinurile chiliene au cel mai mare conţinut de flavanol, un antioxiodant natural care protejează sănătatea.

Nume: Misiones de Rengo Carmenère
Cuvée Reserva
An: 2005
Culoare: roşu
Fel: sec
Soi: cupaj (Carmenère şi Merlot)
Ţara de origine: Chile
Podgoria: Valea Rapel
Preţ: 69 lei
Magazin: Galeria Vinexpert,
Bd. Octavian Goga 24; www.evinoteca.ro